MADEN OCAĞININ GENİŞLEMESİNE İZİN YOK!

 İzmir Menderes Yarımakça Mevkii’nde bir firma Maden (Dolomit) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artışı projesi için düğmeye bastı. Proje hazırlandı, ÇED süreci başladı.  

İNCELEME YAPILDI

Koruma Bölge kurulu, arazide geniş çaplı bir çalışma başlattı. Yapılan çalışmada Roma dönemine ait yapı kalıntısı, yapı temel izlerinin gözlenebildiği, yoğun seramik ve kiremit parçalarının tespit edildi. Arazinin bir bölümü 1. sit (23 bin 210 metrekare) bir bölümü ise 3. sit alanı olarak ilan edildi.

1.     DERECE ALAN AYNEN KORUNACAK

Koruma kurulunun aldığı karar şu şekilde:

“Izmir Ili, Menderes İlçesi, Çileme Mahallesi, Yarımakça Mevkii, 130 ada, 53 parsel numarasında hazine adına kayıtlı tarla ve mera vasıflı taşınmaz içinde tespit edilen Roma dönemine ait yapı kalıntısı, yapı temel izlerinin gözlenebildiği, yoğun seramik ve kiremit parçalarının tespit edildiği karar cki paftada koordinat bilgileri verilen yapı kalıntıların içinde bulunduğu alanın 1, derece arkeolojik sit, yine koordinat bilgileri verilen çevresinin 3. derece arkeolojik sit olarak tescil edilmesine, tescil fişinin uygun olduğuna, taşınmazın beyanlar hanesine şerh konulmasına, eski kaçak kazı çukurlarının Müze Müdürlüğü denetiminde ilgili belediyesince kapatılmasına, 2863 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine, Koruma Amaçlı İmar Planı yapılıncaya kadar geçiş dönemi koruma esasları, ve kullanma koşulları olarak; 1. derece arkeolojik sit alanlarının korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alan olduğuna ve bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemeyeceğine, ayrıca bu alanda 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararının 1. maddesine ilişkin hükümlerinin geçerli olduğuna, -3. derece arkeolojik sit alanlarında; -Alana ilişkin inşai müdahale, yeni yapılaşma gerektiren her türlü talep için Kültür ve Tabiat Vatlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 tarihli ve 658 ilke kararı kapsamında Müze Müdürlüğünce sondaj kazısı yapılarak sondaj sonuçlarının Koruma Bölge Kuruluna iletilmesine, sondaj kazıları sonucunda Koruma Bölge Kurulu kararına göre uygulama yapılmasına, Mevcut tarımsal faaliyetlerin sürdürülebileceğine, yeni tarımsal faaliyetlerin Koruma Bölge Kumlu iznine tabi olduğuna, -Tevhid-ifraz gibi uygulamaların yetkili idarelerin imar mevzuatı kapsamındaki uygun görüşleri ve bu doğrultuda alınacak encümen kararı ile birlikte Koruma Bölge Kurulunca değerlendirilebileceğine, -Altyapıya yönelik uygulamaların (elektrik, su, doğalgaz vb.) Koruma Bölge Kurulunca değerlendirileceğine, Geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarının uygulamasında tereddütte düşülmesi halinde Koruma Bölge Kurulunun görüşünün alınmasına, koşullarının belirlenmesine: Geçiş Dönemi koruma esasları ve kullanma 3 (üç) yıl için geçerli olduğuna karar verildi”

197 Yorum

Yorum Gönder