Son yıllarda yapay zeka kullanılarak yapılmış görüntüler fazlasıyla yayılmış durumda.
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici'den tepki
Sosyal medya platformlarında bu görüntüler büyük bir hızla yayılıyor ve insanların ilgisini çekiyor. Fakat olumlu tepkilerin dışında olumsuz tepkiler de yok değil. O tepkilerin birisi de Faruk Bildirici'den geldi. Tepki, Mansur Yavaş’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için yaptığı sosyal medya paylaşımının ardından geldi. Mansur Yavaş, paylaşımında “105 yıl önce Ankara’da yanan bağımsızlık meşalesi, bugün hâlâ yolumuzu aydınlatıyor. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!” ifadelerini kullanmış ve yapay zekâyla Atatürk’ün seslendirilerek konuşturulduğu bir video yayınlamıştı.
Faruk Bildirici, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“M. Kemal Atatürk'ü yapay zekâ ile konuşturmak en başta Atatürk'e haksızlık. Hiç kimsenin Atatürk'e günümüz algıları üzerinden bakarak yeni bir görünüm vermek, ona yeni konuşmalar yaptırmak gibi bir imtiyazı, yetkisi olamaz. Yarın başkaları da daha farklı konularda konuşturmaya kalkarsa ne diyeceksiniz? Bu yolu açmayın lütfen... Atatürk'ü rahat bırakın. Üstelik Mansur Yavaş'ın paylaşımında bu konuşmanın yapay zeka ile oluşturulduğu belirtilmemiş bile...
Medya Ombudsmanı ne demek?
Türkiye'de kamu yönetiminin denetlenmesinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar siyasi denetim, idari denetim, yargı denetimi, baskı gurupları, kamuoyu denetimi ve etik denetim olarak gruplandırmak mümkündür. Ancak Türkiye'de 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halk oylaması ve anayasa değişikliğiyle beraber denetim sistemine ombudsmanlık kurumu da eklenmiştir. Ombudsman kanunu 14.06.2012 tarihinde kabul edilmiş kurum kurulmuş, fakat tartışmalar bitmemiştir. Gazetecilikte ombudsman, halk temsilcisi, halkın sözcüsü ve koruyucusu demektir. Yayın yoluyla haksızlığa uğrayanları temsil eder. Birçoğunun, gazetelerinde köşesi vardır.1967'de ABD'de ilk defa uygulamaya başlamıştır. Ombudsman, tarafsız ve bağımsızdır. ABD ve Avrupa'da yayın organları kendi ombudsmanını seçer. Türkiye'de okur temsilcisi karşılığında ombudsmanlığı Emre Kongar Hürriyet'te ve Seyfettin Turhan başlatmışlardır. Milliyet'te Yavuz Baydar 1999'da okur temsilcisi olmuş, beş yıl bu görevi sürdürmüştür. Milliyet'te başlayan ombudsmanlık daha sonra Sabah, Hürriyet ve Cumhuriyet'te de uygulanmıştır. Milliyet'te Yavuz Baydar'dan sonra Derya Sazak ve Belma Akçura, Sabah'ta Yavuz Baydar'ın ardından İbrahim Altay, Cumhuriyet'te Güray Öz, Hürriyet'te ise Doğan Satmış, Temuçin Tüzecan ve onlardan sonra Faruk Bildirici ombudsman (Okur Temsilcisi) olarak görev yaptı. Ancak gazete yönetimleri ombudsmanlara editöryal özerklik tanımadıkları ve müdahalelerde bulundukları için sık sık anlaşmazlıklar yaşandı. Nitekim gazeteler 2018'den itibaren ombudsmanların görevine son vermeye başladılar ve günümüzde artık Türkiye'deki hiçbir gazetede ombudsmanlık uygulaması kalmadı. Hürriyet'te 2010-2019 yılları arasında ombudsman olan Faruk Bildirici günümüzde “Medya Ombudsmanı” olarak kendi web sayfasından bu işlevi yürütüyor.