Muğla'nın Dalyan bölgesinde bulunan Kaunos Kral Mezarları ve antik kent, 2400 yıl öncesine dayanan tarihi ile ziyaretçilerini büyülüyor. Dalyan Kanalı üzerinden teknelerle ulaşılabilen bu etkileyici manzara, tarihin derinliklerine inmek isteyenler için önemli bir durak. MÖ 4. yüzyıldan kalma kaya mezarları, Roma hamamı, tapınak kalıntıları ve tiyatro gibi izler, Kaunos'un eski zamanlardaki büyük ticaret kenti olma kimliğini yansıtıyor.

Kaunos: Tarihin derinliklerinde bir kent

Kaunos Antik Kenti, Miletos'un ikiz çocuklarından Kaunos tarafından kurulan ve tarih boyunca arkaik, klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerini içine almış önemli bir yerleşimdir. Kaunos, günümüzde Köyceğiz’in Çandır Mahallesi'nde bulunuyor ve antik kentin kalasından bakıldığında Dalyan’ın muazzam deltası ve şehir manzarası gözler önüne seriliyor. Kaunos'un tarihi, Herodot'a göre Karia'nın eski halklarından olsa da kendilerini Giritli olarak kabul etmeleriyle ilginç bir hal alıyor. Kentin, Strabon’un yazdığına göre tersane ve ağzı kapanabilen bir limanı da vardı.

Dalyan (4)

Kaunos’un ticaret açısından ne denli önemli olduğu, limanının Sülüklü Göl'de yer almasıyla bir kez daha gözler önüne seriliyor. Ancak zamanla alüvyonlarla dolarak kapanan bu liman, kentin eski önemini kaybetmesine neden oldu. Bugün, Kaunos’un akropolüne kadar denizin ulaşabilmesi tarihteki büyük değişimi simgeliyor.

İzmir Karabağlar’ın savunma hattında stratejik nokta: Khora Garnizonları İzmir Karabağlar’ın savunma hattında stratejik nokta: Khora Garnizonları

Dalyan (2)

Kaya mezarları: Kaunos’un eşsiz yapıları

Kaunos'u diğer antik kentlerden ayıran en dikkat çekici özelliklerinden biri, kayalıklara oyulmuş olan kaya mezarlarıdır. Dalyan Nehri boyunca görülebilen bu mezarlar, tapınak cepheli kaya mezarlarının Urartu, Frig ve Likya’dakilerden farklı olarak kendine has bir mimariye sahip olmasıyla dikkat çeker. Hellen Tapınağı'nın cephe mimarisinden ilham alınarak oyulmuş kaya mezarları, 2400 yıldır geçmişin dilsiz şahitleri olarak varlıklarını sürdürmektedir. Bu mezarların yapımında kullanılan detaylar ve işçilik, antik dönemin sanatsal zenginliğini gözler önüne seriyor.

Dalyan (3)

Kaunos’un inanç dünyasında bolluk ve bereket tanrıçası Demeter oldukça önemli bir figürdür. Kaunoslular her yıl yalnızca kadınların katıldığı, üç gün süren "Bereket Bayramı" düzenlerdi. Bu bayram, halkın tarımsal üretiminde bereket ve bolluk dilekleriyle, toplumsal yaşamın önemli bir parçasıydı.

Kaunos Antik Kenti’nde görülebilen diğer önemli yapılar arasında 33 oturma sırası bulunan tiyatro, bazilika tipi kilise, Roma hamamı ve tapınak kalıntıları yer alıyor. Bu yapılar, Kaunos’un çok katmanlı tarihini ve gelişmiş kültürünü gözler önüne seriyor.

Kaynak: Haber Merkezi