Cumhurbaşkanı Erdoğan "üçüncü yol yok" dedi: Silahları gömecekler ya da silahla beraber gömülecekler Cumhurbaşkanı Erdoğan "üçüncü yol yok" dedi: Silahları gömecekler ya da silahla beraber gömülecekler

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri ile tokalaşması ve "Öcalan Kandil'deki yöneticilerle görüştü" iddiasıyla başlayan yeni 'çözüm süreci' tartışmaları sürüyor.

DEM Parti milletvekilleri ile yapılan görüşmeler sonrası çözüm süreci iddiaları yeniden tartışılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni bir çözüm sürecinin kesinlikle gündemde olmadığını vurguladı.

Çözüm süreci iddiaları asılsız

Uçum, önceki çözüm süreciyle benzer bir uygulamanın tekrar hayata geçirileceği yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirtti. "Devlet, geçmişte denenip sonuç alınamayan yöntemleri tekrar denemez" diyen Uçum, bu tartışmaları mantıksız bulduğunu ifade etti.

15 Temmuz sonrası stratejiler devam ediyor

Uçum, 15 Temmuz’dan sonra uygulanan güçlü siyasi ve askeri stratejilerin devam edeceğini belirterek, terörün Türkiye içinde neredeyse tamamen tasfiye edildiğini ve sınır ötesi güvenlik bölgeleriyle bu sürecin devam ettiğini söyledi. Uçum, bu stratejilerin yumuşatılmasının veya terk edilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

TBMM'de yapıcı dil çağrısı

TBMM’nin diyalog ve ortak dil geliştirme açısından önemli olduğunu belirten Uçum, Meclis'teki tüm partilerin ve aktörlerin bu görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Ancak bu tür diyalogların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylık süreciyle veya anayasa değişiklikleriyle ilgisi olmadığını da vurguladı.

"Türkiye partisi olun çağrısı kıymetlidir"

Uçum Türkiye partisi vurgusu yaparak şunları söyledi: "Birincisi DEM’in kendi içinden yükselen 'bizi terör ve şiddet siyasetinden kurtarın' talebini ifade edenlere bir imkân sağlamaktır. İkincisi DEM’i terör vesayetinden kurtarmak için DEM’e bir seçenek sunmaktır. Üçüncüsü, TBMM’de DEM üzerinden etkili kılınan terör vesayetini hem DEM üzerinden hem de TBMM’den tasfiye etmektir. Eğer DEM kendisine sunulan terör vesayetinden kurtulma imkanını sosyal ve siyasi açıdan değerlendirmezse veya bu imkânı kötüye kullanırsa o zaman TBMM’de DEM üzerinden yürütülen terör vesayeti hukuk yoluyla tasfiye edilir. Bu da kaçınılamaz bir gerçektir. Bu açılan yolla terör vesayeti tarihe gömülürse, TBMM, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına, Türkiye yüzyılına yakışan yeni bir anayasayı ilk dört maddenin esaslarının ve demokratik kazanımlarının üzerine bina ederek çok daha güçlü bir şekilde ve kapsayıcı bir halde hayata geçirme imkanına kavuşur."

"Kimse başka bir şey beklemesin"

Uçum sözlerini şöyle bitirdi: Bu tarihsel fırsatı kimse ıskalamamalı ve göz ardı etmemelidir. Bunun yolu da şu olabilir, terörü son noktasına kadar yok edecek mücadeleyi aynen sürdürmek ama Türkiye'nin bütünlüğünü, birliğini ve demokrasisini güçlendirecek demokratik siyaseti en kapsamlı hale getirecek şekilde diyalog ve iş birliğini hayata geçirmek. Bu da mümkündür. Kimse bu çerçevenin dışında başka bir şey ummasın, başka bir şey beklemesin."