Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Bloomberg'in bu yıl dördüncüsünü düzenlediği "Global Düzenleyici Forumu"nda finansal sistemin geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. New York’ta düzenlenen etkinlikte Karahan, hızlı büyüyen ekonomilerin genellikle dalgalı sermaye akışlarıyla karşı karşıya kaldığını ve sürdürülebilir iyileşmenin daha öncelikli olması gerektiğini belirtti.

2025 sonu için dolar/TL tahmini: 43 seviyesinde! 2025 sonu için dolar/TL tahmini: 43 seviyesinde!

Finansal risklere dikkat çekti

Fatih Karahan, forum kapsamında katıldığı "Yeni Finansal Riskler: Bilinmeyen Bilinmeyenlere Hazırlık" başlıklı panelde, günümüzde bilginin yayılma hızının finansal piyasalar üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Karahan, piyasalardaki verimliliğin artmasına rağmen aşırı oynaklıkların da gözlendiğini ifade etti: "Bilginin yayılma hızı 5-10 yıl öncesine göre çok farklı. Bu durum, finansal piyasalarda daha fazla dalgalanmaya ve duygusal tepkilere neden oluyor. Piyasalardaki bu oynaklık, finansal sistemin verimliliğini olumsuz etkiliyor."

Karahan, finansal piyasaların sakinleştirilmesinde en önemli unsurun güvenilir kurumlar olduğunun altını çizdi. Merkez bankalarının doğru politika çerçevesi oluşturmasının, halkın güvenini kazanarak piyasaları dengelemede kilit rol oynadığını belirtti:
"Eğer halk, gereken adımları atacağınıza güveniyorsa, bu piyasaları sakinleştirir."

Sermaye akışlarının dalgalı yapısı

Gelişmekte olan piyasalarda yaşanan en büyük zorluklardan birinin sermaye akışlarının dalgalanması olduğunu ifade eden Karahan, bu akışların makroekonomik dengesizliklere yol açabileceğine işaret etti:
"Hızla büyüyen ekonomiler, genellikle çok fazla sermaye çekme eğilimindedir. Ancak bu sermaye akışları oldukça dalgalı olabilir ve çok hızlı bir şekilde çıkabilirler."

Editör: Asena Tunca