UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan festival kapsamında 27 Nisan Pazar günü saçımı yapılacak olan 8 ton mesir macunu, kadınların el emeğiyle ve geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
21 Mart Nevruz Bayramı’nda temsili karma töreniyle başlatılan mesir üretimi, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği imalathanesinde aralıksız devam ediyor. Dernek Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl geçen yıla kıyasla daha fazla mesir saçılacağını belirterek, “Geçen yıl 7 tondu, bu yıl 8 ton olacak. Manisa’nın köklü geleneğini yaşatmaya devam ediyoruz” dedi.
Festival 22-27 Nisan tarihleri arasında
Mesir Festivali, 22 Nisan’da başlayacak ve 27 Nisan’da yapılacak saçım töreniyle sona erecek. Festival boyunca konserlerden sergilere, halk oyunlarından gastronomi etkinliklerine kadar pek çok sosyal ve kültürel etkinlik düzenlenecek.
Tanık, “Festivaller, kültüre ve ekonomiye canlılık katar. Bu anlamda Manisa’ya çok önemli katkılar sağladığına inanıyoruz. Herkesi festivalimize bekliyoruz” diyerek davette bulundu.
Şifa duası 25 Nisan’da
Mesir macununun şifa duası, 25 Nisan Cuma günü Sultan Camii’nde cuma namazı sonrasında okunacak. Başkan Tanık, “Vatandaşlarımız, camiden saçılan mesirlerin okunmuş olduğuna inanıyor. Gerçekten de öyle; biz de bu geleneğin ruhunu yaşatıyoruz” dedi.
Üretim kadın emeğiyle sürüyor
Mesir macununun üretimi, büyük oranda kadın işçiler tarafından yapılıyor. Dernek imalathanesinde 20 yılı aşkın süredir çalışan kadınlar, yıl boyunca üretim yapıyor. 21 yıldır mesir yapan Birgül Arda, “Şifa dağıttığımızı bilmek, bu işi daha da anlamlı kılıyor” derken, Fatma Suna ise “Festivale hazırlanmak bizim için çok özel, heyecan verici” dedi.
Tarihi ve şifalı mesir geleneği
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşuyor. Osmanlı döneminde ilk olarak Yavuz Sultan Selim’in eşi Hafsa Sultan’a şifa olması için hazırlanan bu özel karışım, zamanla halka dağıtılmaya başlanmış. Günümüzde Nevruz’da başlanan üretim, nisan ayı sonunda saçım töreniyle tamamlanıyor.
Mesir macununun içinde neler var?
İçeriğinde bulunan 41 şifalı bileşen arasında tarçın, karabiber, zencefil, anason, hibiskus, safran, keçiboynuzu, melisa otu, karahalile gibi birçok doğal madde yer alıyor. Mesir macununun; bağışıklığı güçlendirme, dikkati artırma, siniri yatıştırma, nefes açma gibi etkileri bulunuyor.