Bilim insanları, meteoritlerin büyük bir bölümünün kaynağını sonunda buldu. Yaklaşık 70 bin meteoritin sadece yüzde 6'sını kökeni net bir şekilde bilinirken, yapılan yeni araştırmalar bu oranı büyük ölçüde değiştirdi. Çalışmalara göre, meteoritlerin yaklaşık yüzde 70'i, 5,8 ila 40 milyon yıl önce meydana gelen çarpışmalar sonucu oluşmuş üç ana asteroit ailesinden geliyor: Karin, Koronis ve Massalia.

Bugüne kadar bilinen meteoritlerin sadece küçük bir kısmı Ay, Mars veya Vesta asteroidinden kopan kalıntılardan oluşan akondritlerdi. Ancak geri kalan yüzde 94'ü, büyük çoğunluğu kondritler olarak bilinen meteoritlerdi ve kökenleri net değildi.

Ana kaynaklar belirlendi

Gezegen bilimcileri, asteroit ailelerinin spektrumlarını inceleyerek ve yörüngelerinin çarpışmalar sonrası nasıl evrildiğini simüle ederek bu gizemi çözmeye başladılar. Araştırmalar, Dünya'ya düşen meteoritlerin yüzde 70'inin bu üç asteroit ailesinden kaynaklandığını gösterdi. Karin, Koronis ve Massalia aileleri, sırasıyla 5,8 milyon, 7,5 milyon ve 40 milyon yıl önce gerçekleşen çarpışmalar sonucu oluşmuş.

Özellikle Massalia, tüm meteoritlerin yüzde 37'sinin kaynağı olarak öne çıkıyor. Bilim insanları, bu üç ailenin bu kadar fazla sayıda meteorit üretmesinin, asteroitlerin yaşam döngüleriyle ilgili olduğunu belirtiyor.

Meteoritlerin dünyayla etkileşimi ve gelecekteki tehditler

Bu asteroit ailelerinin incelenmesi, Dünya ile meteoritlerin nasıl etkileşime geçtiğini anlamamıza yardımcı oluyor. Özellikle daha yeni oluşmuş asteroit çarpışmalarının, daha fazla parçalanma ve kaosa yol açarak Dünya'ya doğru yönelen göktaşı tehditlerini artırabileceği belirtiliyor.

Yüzde 20 hala bilinmiyor

Çalışmalar sonucunda, meteoritlerin yüzde 90'ının kökeni belirlenmiş olsa da, hâlâ yüzde 20'si açıklığa kavuşmuş değil. Araştırma ekibi, 50 milyon yıldan daha genç asteroit ailelerine odaklanarak bu bilinmeyeni çözmeye çalışacak.