TEKNOLOJİ-BİLİM

Milli uydu “FGN-100-d1” yörüngesine yerleşti!

Fergani Uzay tarafından geliştirilen Türkiye'nin en büyük uydusu FGN-100-d1, 14 Ocak 2025'te uzaya fırlatıldı ve başarıyla yörüngesine yerleşti

Abone Ol

Türkiye'nin özel bir firma tarafından üretilen FGN-100-d1 uydusu, Fergani Uzay'ın yürüttüğü Konumlandırma Takım Uydu Projesi kapsamında, ABD'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden 14 Ocak 2025'te uzaya fırlatıldı. Fırlatmadan yaklaşık 62 dakika sonra yörüngesine başarıyla oturan uydu, Türkiye'nin uzay yolculuğuna büyük bir katkı sağladı.

FGN-100-d1 göreve başladı

FGN-100-d1, Rideshare Programı kapsamında, Transporter-12 görevine dahil olarak uzaya gönderildi. Uydunun fırlatmanın ardından yörüngesine başarıyla yerleşmesi ve telemetri verilerini iletmesi, projenin önemli bir aşamasının tamamlandığını gösterdi. Uydunun yörüngedeki operasyonları başarıyla başladı.

Fergani Uzay, hedef büyütüyor

Fergani Uzay CEO’su Selçuk Bayraktar, “İnşallah 5 yıl içinde 100 uyduya vararak Uluğ Bey adını verdiğimiz küresel konumlama sistemimizi geliştireceğiz” dedi. Uydular, alçak yörünge konstelasyonunda görev yaparak konumlandırma ve haberleşme alanlarında hizmet verecek.

FGN-100-d1'in özellikleri

FGN-100-d1 uydusu, Türkiye’nin uzay teknolojileri açısından büyük bir adım. Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) 510 km yükseklikte görev yapacak uydu, günde yaklaşık 15 kez dünya turu atacak. Uydunun, kritik aviyonik ekipmanlar ve yerli yazılım entegrasyonu ile tamamen milli imkanlarla geliştirildiği belirtildi.