Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 1990 yılında kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla feministler tarafından kuruldu. Mor Çatı’da erkek şiddetine karşı mücadele feminist yöntemlere dayalı olarak yürütülür ve kadınların özgür ve eşit koşullarda yaşadığı, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık ve erkek şiddetinden uzakta bir yaşam kurabilmeleri hedeflenir. Erkek şiddetinin, toplumda kadınlarla erkekler arasında var olan eşitsizliklerden kaynaklandığı ve kadın dayanışmasını güçlendirerek eşitsizliklere karşı mücadele etmenin gerekli olduğu düşünülür. Bu amaçla dayanışma merkezi ve sığınakta kadınları güçlendirici sosyal çalışma yapılır.
Çalışma alanları
Mor Çatı’nın çalışmaları birkaç ana başlık altında toplanabilir:
-
Danışmanlık ve hukuki destek: Şiddete uğrayan kadınlara ücretsiz hukuki ve psikolojik destek sağlayarak, onların haklarını savunmalarına yardımcı olur. Vakıf, kadınlara barınma, maddi destek, yasal haklar konusunda danışmanlık hizmeti sunar. Şiddete maruz kalan kadınlar için bilgilendirme rehberleri de hazırlanır ve dağıtılır.
-
Sığınak hizmetleri: Vakıf, şiddet gören kadınların güvenli bir ortama kavuşması için sığınma evleri açar ve işletir. Bu sığınaklarda, kadınlara ve çocuklarına hem barınma sağlanır hem de sosyal ve psikolojik destek hizmetleri sunulur. Sığınma evlerinde kadınlar, toplumdan izole olmadan, kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenir.
-
Toplumsal farkındalık kampanyaları: Kadına yönelik şiddetle ilgili farkındalık yaratmak ve bu şiddetin toplumsal kökenlerini vurgulamak amacıyla birçok kampanya yürütür. Çeşitli medya araçları ve kamuoyu bilgilendirme faaliyetleri ile kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumun her kesimini harekete geçirmeyi hedefler.
-
Eğitim faaliyetleri: Mor Çatı, kadınların hukuki hakları, cinsiyet eşitliği, toplumsal cinsiyet rolleri ve kadına yönelik şiddet gibi konularda eğitimler düzenler. Bu eğitimler, sadece şiddet mağduru kadınlara değil, aynı zamanda toplumda bu konular hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkese açıktır. Ayrıca, polis, hakim, savcı gibi adalet sistemi içerisinde görev yapan kişilere yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapar.
-
Araştırma ve raporlama: Kadına yönelik şiddetle ilgili düzenli araştırmalar ve raporlar yayınlayarak, bu sorunun boyutlarını ve çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşır. Yayınlanan raporlar, hem karar alıcılar hem de akademisyenler için önemli bir kaynak niteliğindedir.
-
Psikolojik destek: Şiddet yaşamanın getirdiği umutsuzluğu, suçluluk duygusunu, utanç ve korkuyu yenebilmek, yeni yaşam seçenekleri oluşturabilmek için Mor Çatı’da psikolojik danışmanlık sağlanır. Ruhsal çalışmalar yürütmek, kadınlar ve çocuklar açısından tanınmak, görülmek, duyulmak ve korunaklı bir alan sağlamak açısından önemlidir. Bu alanda çalışma yapan herkesin öncelikle hiçbir kadının şiddeti provoke ettiğine, ya da bunu hak ettiğine inanmaması beklenir. Kısacası şiddet gören kadınlara destek verecek psikologların kadın bakış açısına sahip olmaları gerekir.
Yasal düzenlemeler
İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda da önemli bir savunuculuk faaliyeti yürütmektedir. İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddeti önlemek ve bu konuda devletlerin sorumluluklarını belirlemek açısından uluslararası bir standart oluşturmuştur. Ancak, Türkiye’nin 2021 yılında bu sözleşmeden çekilmesi, Mor Çatı gibi kadın hakları savunucusu örgütler tarafından büyük tepkiyle karşılanmış ve bu karara karşı yoğun bir kampanya yürütülmüştür.
Nasıl destek olabilirim?
1. Maddi bağış yapmak
Mor Çatı’nın en önemli ihtiyaçlarından biri, maddi kaynaklar. Vakıf, bağışlarla kadınlara barınma, psikolojik ve hukuki destek sağlıyor. Bu nedenle düzenli veya tek seferlik bağışlar, vakfın faaliyetlerini sürdürmesinde büyük bir önem taşıyor.
Bağış yapmak için adımlar:
- Mor Çatı’nın resmi web sitesi üzerinden güvenli bir şekilde kredi kartıyla bağış yapabilirsiniz.
- Banka havalesi ya da EFT yoluyla vakfın hesap numaralarına doğrudan bağış yapma imkânı da mevcut.
Düzenli bağışçı olarak her ay belirli bir miktar bağış yapabilir, Mor Çatı’nın uzun vadeli çalışmalarına katkı sunabilirsiniz.
2.Gönüllü olmak
Mor Çatı, gönüllülerle birlikte daha fazla kişiye ulaşma imkânı buluyor. Eğer vaktiniz ve uzmanlık alanınız doğrultusunda katkı sunmak istiyorsanız, vakıfta gönüllü olarak görev alabilirsiniz. Vakıf, gönüllü eğitim programları düzenleyerek kadınlara destek olmak isteyen bireylere yönelik bilgilendirme ve yönlendirme yapıyor.
3.Mor Çatı ürünleri
Mor Çatı’ya destek olmak için sanatçılar tarafından Mor Çatı için hazırlanan ürünlerini buradan alabilirsiniz.