İzmir Ödemiş'te geleneksel olarak sadece bayram ve nişan törenlerinde yapılan Dibile, son yıllarda iftar sofralarını da tatlandırıyor. Mahalledeki kadınlar, bu eşsiz tatlıyı hazırlamak için bir araya gelerek, hem geçmişin izlerini yaşatıyor hem de geleneksel tariflerin nesilden nesile aktarılmasını sağlıyor.

Demir kalıpla şekilleniyor

Tatlı, mahallenin tek sahibi olduğu özel "Mühr-ü Süleyman" formundaki demir kalıpla şekillendiriliyor. Un, yumurta, süt ve tuzdan hazırlanan hamurun üzerine bu özel mühür basılarak tatlıya geleneksel bir görünüm kazandırılıyor. Kadınlar, sırayla kullandıkları mührü önce yağa, ardından hamura batırarak ocaktaki kızgın yağda pişiriyor. Altı köşeli yıldız şeklindeki hamur parçaları, kısa sürede kızardıktan sonra şerbetle tatlandırılıyor.

Nesilden nesile aktarılan tatlı

Mahalle esnafı Ethem Yalçın, tatlının yüzyıllardır nesilden nesile aktarıldığını belirterek, "Atalarımızdan, dedelerimizden miras kalan bir tatlı. 700 yıllık bir geçmişe sahip. 315 yıllık olduğu bilinen özel bir demirle yapılıyor. Genellikle Ramazan ayında, bayramlarda ve özel günlerde hazırlanıyor. Bu lezzetin coğrafi işaret almasını bekliyoruz." dedi.

İzmirlilere sorduk: Havalar ısınmaya başlayınca körfez tekrar kokmaya başladı, siz koku aldınız mı? İzmirlilere sorduk: Havalar ısınmaya başlayınca körfez tekrar kokmaya başladı, siz koku aldınız mı?

"İmece usulü yapıyoruz"

Mahalle sakinlerinden Selda Döner ise tatlının yapım sürecini anlatarak, "Dibile tatlısını arkadaşlarımızla imece usulü yapıyoruz. Osmanlı döneminden kalan Mühr-ü Süleyman sadece bir ailede var. Bu mührü birbirimizle paylaşarak, tatlıyı hazırlıyoruz." diye konuştu.
 

Kaynak: AA