İzmir'in Urla ilçesinde otizmli çocuk sahibi anneler, çocukları için verdikleri mücadeleyi Urla Otizmle Yaşam Derneği çatısı altında sürdürüyor. Dernek, hem otizm farkındalığını artırmayı hem de eğitim ve istihdam alanlarında çocuklara fırsat yaratmayı amaçlıyor.
Ailelerin çocukları için mücadelesi!
Otizmli çocukların aileleri, İzmir'in Urla ilçesinde 32 ailenin bir araya gelerek 7 Eylül'de kurduğu Urla Otizmle Yaşam Derneği bir araya gelerek kurdukları Urla Otizmle Yaşam Derneği ile toplumda farkındalık yaratmaya ve çocuklarına eğitim ve sosyal olanaklar sağlamaya çalışıyor. Dernek kurucularından Müge Şahin, otizmli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, toplumdan daha fazla destek beklediklerini belirtti. Çocuklarına destek için yola çıkan anneler, sörf gibi sosyal faaliyetlerle otizmli bireylerin hayata kazandırılmasını hedefliyor.
Ailelerin çocuklarını sosyalleştirme mücadelesi
Oğlu Uras’a 3 yaşında otizm teşhisi konmasıyla bu mücadeleye başlayan Urla Otizmle Yaşam Derneği Kurucu Başkanı Müge Şahin, otizmli bireylerin ve ailelerin toplumdan izole edildiğini ve yanlış yargılarla karşılaştıklarını belirtti. Şahin, “Çocuklarımızın fiziksel özelliklerinde, görünürlüklerinde bir sıkıntı olmadığı için insanlar otizmi tanımıyor. Otizm aslında, sosyal yetersizlik. Eğitim ve istihdam konusunda gerçekten çok eksikler var. Bu sebeple birçok çocuk eğitimden mahrum kalıyor. Sesimizi duyurmak için aileler olarak bir araya geldik. Genç otizmliler şu anda eve kapandı. Onlar için mücadele etmek istiyoruz. Mola evleri düşünüyoruz, okullar düşünüyoruz. Sosyal tesisler de bu çocukların sosyalleşebileceği ailelerin ve çocukların yükünü hafifletecek yerler için projeler yapmak istiyoruz. Biz insanlar tarafından soyutlanıyoruz. Garip bakışlara maruz kalıyoruz. Dernekte önceliğimiz otizm farkındalığını arttırmak. Daha sonra eğitim, istihdam alanları için fırsat yaratmak istiyoruz” dedi. Derneğin şu anki önceliğinin otizm farkındalığını artırmak ve ardından otizmli bireyler için istihdam alanları yaratmak olduğunu da sözlerine ekledi.
Projenin kapsamı
Urla Otizmle Yaşam Derneği, otizmli çocukların sosyal hayata uyumunu kolaylaştırmak amacıyla Urla Deniz Kulübü iş birliği ile sörf dersleri başlattı. Bu proje kapsamında, üç yetişkin ve üç küçük yaş otizmli bireyin sörf eğitimi aldığı ve bu eğitimlerin devam ettiği açıklandı. Şahin, “Çocuklarımızı hayata kazandırmak için başlattığımız bu projede, onları sosyalleştirmek ve özgüvenlerini artırmak istiyoruz” dedi.
"Şehir hayatında otizmli çocukla yaşamak zor"
Otizmli Ahmet Asrın’ın babası Bayram Bayer, şehir hayatında otizmli çocukla yaşamanın zorluklarını anlatarak, "Oğluma küçük yaşlardan beri özel eğitimler ile destek oluyoruz ve hala mücadelemiz sürüyor. Şehir hayatında otizmli çocuklu ailenin yaşaması çok zor, özellikle apartman hayatında yaşamak daha zor. Yaşadığımız zorlukları ancak bu durumu yaşayan aileler biliyor. Bu nedenle çoğunlukla şehir dışında, mahalle, çiftlik hayatının olduğu yerlerde yaşamak daha uygun oluyor. Ailede mutlaka birinin çalışmadan evde çocuğuyla ilgilenmesi gerekiyor. Eşim hala çalışmaya devam ettiğinden dolayı çocuğumuza ben bakıyorum. Annelerin kurduğu dernekte ben de varım. Bu şekilde aileyle birlikte çocuklarımız için bir şeyler yapabilme çabası içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.
Otizmli çocuklara bilinçli yaklaşılmalı
Otizmli oğlu Can'a 2 yaşında teşhis konulan Merve Satıcı ise, dernekte aileler olarak yaşadıkları zorluklara çözüm yolları aradıklarını belirtti. Satıcı, "Otizm hakkında bilgi eksikliği nedeniyle dışarda bazen hoş olmayan tepkiler alıyoruz. İnsanların otizmi anlamasını ve çocuklarımıza daha bilinçli yaklaşmasını istiyoruz” dedi.