YEREL

Paşa böreği nasıl yapılır? Aydın'ın yöresel lezzetinin tarifi

Aydın mutfağının en sevilen ve özgün lezzetlerinden biri olan Paşa Böreği, hem görsel anlamda etkileyici hem de lezzet açısından oldukça doyurucu bir yemektir.

Abone Ol

Paşa Böreği, Aydın mutfağının hem görsel anlamda etkileyici hem de lezzet açısından oldukça doyurucu bir yemektir. Özellikle kıyma ya da etle yapılan iç harcı ve üzerine dökülen özel sosuyla, Türk mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alır.

İşte, Paşa Böreğinin tarifi:

Hamur İçin:

  • 3 su bardağı un

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Tuz (damak zevkinize göre)
  • Aldığı kadar su (hamurun kıvamını ayarlamak için)

İç Harcı İçin:

  • 300 gram kıyma (veya dana eti, tercihe göre)
  • 2 adet soğan (ince doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu İçin:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Hazırlık aşamaları:

1. Hamurun Hazırlanması:

  • Geniş bir kaseye un ve kabartma tozunu eleyin.
  • Üzerine sıvı yağ, yumurta, tuz ve azar azar su ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun.
  • Hamuru 5-10 dakika kadar yoğurduktan sonra üzerini bir bezle örtüp, 30 dakika dinlenmeye bırakın.

2. İç Harcın Hazırlanması:

  • Bir tavada sıvı yağı ısıtın ve ince doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Ardından kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirin.
  • Baharatları (tuz, karabiber, pul biber ve kekik) ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. İç harcı soğumaya bırakın.

3. Paşa Böreğinin Hazırlanması:

  • Dinlenen hamuru 8-10 bezeye ayırın.
  • Her bir bezi ince ince açın. Açtığınız yufkaların arasına sıvı yağ sürün.
  • İlk yufkayı açtıktan sonra üzerine iç harcından serpiştirin, ikinci yufkayı serin ve bu işlemi bir kaç kat daha yaparak bütün yufkaları yerleştirin.
  • Son olarak, en üst katın üzerine biraz daha iç harç serpin ve hamuru, yağlanmış bir tepsiye yerleştirin.
  • Böreği dairesel olarak sarın veya dilediğiniz şekli verebilirsiniz (örneğin, spiral şekli en yaygın kullanılanıdır).

4. Sosun Hazırlanması ve Böreğin Pişirilmesi:

  • Sos için tereyağını eritin ve yoğurt, süt ve sıvı yağı karıştırın.
  • Böreğin üzerine bu sosu gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirin, üstü altın rengini alana kadar pişirmeye devam edin.

5. Servis:

  • Paşa Böreği sıcak olarak, yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.
  • Afiyetle tüketebilirsiniz!

Paşa Böreği Hakkında Notlar:

  • Paşa Böreği, sadece Aydın’ın değil, tüm Ege Bölgesi'nin en önemli gastronomi lezzetlerinden biridir. Genellikle kahvaltı ve öğle yemeği olarak tüketilen bu börek, aynı zamanda ana yemek olarak da servis edilebilir.
  • İç harcında et veya kıyma kullanabileceğiniz gibi, dilediğiniz başka malzemelerle de zenginleştirebilirsiniz.
  • Sosunun yoğurtla hazırlanması, bu yemeğe kendine özgü bir tat ve yumuşaklık katmaktadır.

Afiyet olsun!