Japonya’da yaşanan küresel ısınma ve doğal afetler nedeniyle ülkenin temel gıda maddesi olan pirinç üretiminde kriz yaşanıyor.
Fiyatlar iki yılda yüzde 55 arttı
Pirinç, Japon mutfağının vazgeçilmezlerinden biri. Suşiden sakeye, tatlılardan dini ritüellere kadar birçok alanda kullanılan pirinçte son aylarda yaşanan fiyat artışı dikkat çekiyor.
Geçen yıl 60 kilogramlık pirinç çuvalının fiyatı 160 dolara kadar yükseldi. Bu, son iki yıl içinde yüzde 55’lik bir artış anlamına geliyor. Artışın nedeni ise iklim değişikliğiyle birlikte gelen tarımsal verim kaybı ve doğal afetler olarak gösteriliyor.
210 bin ton pirinç piyasaya sürüldü
Yaşanan bu kriz üzerine hükümet, 1995 yılında kurulan ve geçmişte de kriz anlarında kullanılan stratejik pirinç rezervlerinin yaklaşık beşte birini, yani 210 bin tonluk kısmını açık artırmayla piyasaya sundu.
Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanı Taku Eto, “Piyasaya giren bu miktarla fiyatların zamanla düşeceğini bekliyoruz” dedi.
Halk temkinli: “Eski pirinç olduğunu duydum, almam”
Ancak vatandaşlar piyasaya sürülen bu pirince temkinli yaklaşıyor. Güney Japonya’daki market zincirleri söz konusu pirinci raflara koysa da halkın ilgisi düşük.
69 yaşındaki ev hanımı Emi Uchibori, “Eski pirinç olduğunu duydum, almam” diyerek tereddüt ettiğini dile getirdi. Bazı tüketiciler ise fiyatlar düşmeden satın alma niyetinde olmadıklarını söylüyor.
Pirinç neden bu kadar önemli?
Pirinç, Japonya’da sadece bir besin değil; aynı zamanda bir kültürel sembol. Geleneksel törenlerden dini sunumlara kadar uzanan geniş kullanım alanı, pirincin erişilebilirliğini ulusal önemde bir konu haline getiriyor.
Japonya gibi pirinç tüketiminin yüksek olduğu Vietnam, Hindistan ve Tayland gibi ülkelerde de benzer acil durum rezervleri bulunuyor.