SAĞLIK

Portakal ve limon: Hangisi daha fazla C vitamini içerir

Kış aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan portakal ve limon, C vitamini zenginliğiyle sağlık açısından birçok fayda sunar. Ancak, bu iki turunçgilden hangisi daha fazla C vitamini içeriyor? İşte limon ve portakal arasındaki farklar…

Abone Ol

Limon ve portakal, ikisi de Rutaceae ailesine ait turunçgillerdir. C vitamini, her iki meyvenin de en temel unsurlarından biridir. Bu meyveler yalnızca vitamin ve mineral bakımından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda ferahlatıcı tatlarıyla yemek ve içeceklerde de tercih edilir. Ancak, portakal ve limon arasındaki C vitamini içeriği karşılaştırıldığında hangisinin daha güçlü bir kaynak olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Hangisi daha iyi?

1.     Portakal, limonla karşılaştırıldığında daha yüksek şeker içeriğine sahiptir ve daha fazla kalori ve karbonhidrat içerir. Lif, protein ve yağ açısından daha zengindir.

2.    Boyutlarından da anlaşılacağı üzere limonlar daha küçük oldukları için yaklaşık 58 gram ağırlığındadır, orta boy bir portakal ise yaklaşık 131 gram ağırlığındadır.

3.    İnsanlar düşük yağlı bir diyet söz konusu olduğunda genellikle portakalı tercih ederler. Limonlar portakallara kıyasla ekşi bir tada sahip olsa da, bu tat farkı meyvenin asitliğine göre belirlenir.

4.   Limonun asitliği yüzde 5 ila 7 arasındadır, portakalın ise yüzde 1'dir; bu nedenle limonlar portakallara göre asidiktir.

5.    Portakal meyvesi, A , E vitamini ve B1, B2, B3 ve B5 gibi çeşitli B vitaminleri gibi çok sayıda temel vitaminle olağanüstü bir şekilde doludur. Aksine, limonlar C vitamini dışında sadece B6 vitamini içerir.

Bu iki meyvenin de neredeyse aynı miktarda C vitamini vardır. Ancak, portakalın C vitamini içeriği limondan biraz daha yüksektir. Şaşırmayın, portakalın narenciye kabuğunda limondan daha fazla C vitamini bulunur. Aksine, çiğ limon suyunun C vitamini içeriği portakalınkinden daha yüksektir.