Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’in deprem riskiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2020’de meydana gelen Ege Denizi merkezli depremde 117 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Sözbilir, yapı stokunun %60’ının 7 büyüklüğündeki depremlere karşı problemli olduğunu belirtti.
4 yıl önceki yıkımın ardından: İzmir’in yapı stoku
2020’deki depremde 9 binden fazla bina etkilendi. Prof. Dr. Sözbilir, 1999 Gölcük Depremi sonrasında yapı sağlamlığı farkındalığının arttığını, ancak bu tarihten önce inşa edilen binaların depreme karşı daha az dirençli olduğunu vurguladı. "Şu anda 1999 öncesi yapı stokunun önemli bir bölümü hala duruyor," diyen Sözbilir, İzmir’in depreme dirençli bir kent olmadığını ifade etti.
Riskli fay hatları: 40’tan fazla tehlike
İzmir’deki fay hatlarının sayısının 40’a yakın olduğunu kaydeden Sözbilir, bu fayların kırılması durumunda şehrin büyük zarar göreceğini belirtti. "Bilimsel çalışmalar, bu bölgede en yüksek deprem büyüklüğünün 7,2 olduğunu gösteriyor," diyerek, bu durumu göz önünde bulundurarak hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı.
Kentsel dönüşüm: Acil ihtiyaç!
Prof. Dr. Sözbilir, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini de vurgulayarak, "Yapı stokumuzun %60’ının problemli olduğu tespit edildi. Doğal afet eksenli bir kentsel dönüşüm mekanizmasının işlemesi gerekiyor," dedi. Ayrıca, deprem sırasında hasar görebilecek binaların öncelikli olarak dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapı stokunu depreme dayanıklı hale getirmek amacıyla Deprem Master Planı çalışmalarını hızlandırdı. Şu ana kadar 100 bin binanın envanteri çıkarıldı. Açıklamada, "Bu yapıların %88’i 1999’daki deprem yönetmeliği öncesi yapılmış ve yapı denetim hizmeti almamış durumda," ifadesine yer verildi.
30 Ekim 2020 depreminde etkilediği Bornova'da zemin numuneleri Egeşehir Laboratuvarı'nda incelendi ve yaklaşık 30 bin deney gerçekleştirildi