Erzurum'daki 4,5'lik deprem sonrası "7'lik" uyarı geldi! Erzurum'daki 4,5'lik deprem sonrası "7'lik" uyarı geldi!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nin Çanakkale açıklarında meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem hakkında, "Edremit Fayı'nın kayma hızı düşük, deprem üretme aralığı da geniş olduğundan, yakın gelecekte yıkıcı bir deprem üretme ihtimali yoktur. Fakat, Körfez bu kesimde Edremit Fayı, Behramkale Fayı ve Tuzla Fayı'nın kesişim noktasında bulunduğundan büyüklüğü 5,3'ten küçük depremlerin çoğunlukta olduğu bir deprem fırtınası yaşanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

"Deprem fırtınası yaşanabilir"

Prof. Dr. Sözbilir, Edremit Fayı'nın Behramkale ve Tuzla faylarıyla kesişim noktasında bulunması nedeniyle bölgede büyüklüğü 5,3'ten küçük depremlerin meydana gelebileceğini belirterek, "Bu tür depremler, bölgede deprem fırtınası olarak adlandırılan sismik hareketliliğe sebep olabilir" dedi.

1944 Edremit Depremi hatırlatıldı

Bölgenin geçmişte büyük depremler yaşadığını hatırlatan Sözbilir, 6 Ekim 1944'te meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki Edremit Körfezi merkezli depremde 73 kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 binden fazla binanın hasar gördüğünü belirtti. Sözbilir, 2017 yılında Tuzla Fayı'nda yaşanan ve ana şoku 5,3 büyüklüğünde olan depremlerin de benzer nitelikte olduğunu ifade etti.

"Tetiklenmiş bir deprem olarak değerlendirilebilir"

Depremin fay mekanizmasını değerlendiren Sözbilir, depremin doğu-batı uzanımlı normal faylanma türünde olduğunu belirtti. Depremin tetiklenmiş bir hareket olarak değerlendirilebileceğini söyleyen Sözbilir, "Edremit ve Behramkale fayları, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney koluna ait segmentlerdir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA