Akaryakıtta yeni zam! Benzinin ardından motorine de zam geldi Akaryakıtta yeni zam! Benzinin ardından motorine de zam geldi

Rekabet Kurumu, 2024 yılına ait "Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu"nu yayımlayarak, Türkiye'deki birleşme ve devralma faaliyetlerine dair önemli verileri açıkladı. Rapora göre, 2024 yılında toplamda 311 işlem incelemeye alındı. Bunların 131'inde hedef şirket Türkiye kökenliydi ve toplam işlem bedeli 191 milyar 917 milyon TL olarak kaydedildi.

Özelleştirme işlemleri dışında, Türkiye kökenli şirketler için yapılan işlemlerin toplam değeri yaklaşık 223 milyar TL olarak belirlendi. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi ise dikkat çekici seviyelere ulaşmış durumda.

Özelleştirmeler ve yabancı yatırımcılar

Özelleştirme işlemleri, 2024 yılı içinde 6 adet olarak gerçekleşti ve toplam işlem bedeli yaklaşık 31 milyar 363 milyon TL olarak raporlandı. En yüksek işlem bedeli ise, "kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor" sektöründe yapılan 16 milyar 522 milyon TL’lik özelleştirme işlemine ait. Yabancı yatırımcılar ise Türkiye kökenli şirketlere büyük bir ilgi gösterdi.

Hollanda, 7 işlemle en çok yatırım yapılan ülke olurken, Fransa ise 6 işlemle ikinci sırada yer aldı. Yabancı yatırımcıların Türkiye'deki şirketlere yatırmayı planladığı toplam tutar ise 99 milyar TL'yi geçti.

İşlem süreleri ve kurumun karar alma hızı

Rekabet Kurumu, 2024 yılı içinde incelediği işlemleri ortalama 12 günde karara bağladı. Bu durum, Türkiye'deki birleşme ve devralma faaliyetlerinin yoğunluğunun yanı sıra, Rekabet Kurumu'nun karar alma süreçlerinin etkinliğini de gözler önüne seriyor.

Ayrıca, 2024 yılı içinde iki işlem daha nihai incelemeye alındı. Bu hızlı karar alma süreci, Türkiye'deki iş ortamının dinamikliğini ve regülasyonların etkinliğini gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi