Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), depolamalı elektrik üretim tesisleriyle ilgili yeni düzenlemeleri belirledi. Söz konusu değişiklikler, lisans başvuruları, işleyişi ve kabulü ile ilgili şartları kapsıyor.
EPDK’nın Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla, depolamalı elektrik üretim tesislerinin çalışır halde tutulması zorunluluğu getirildi. İlk 5 yıl için yüzde 85, sonraki yıllarda ise yüzde 80 oranında emre amade olma şartı belirlendi. Eğer tesis bu koşulları yerine getirmezse, sisteme verilen enerji, uzlaştırma hesaplamalarında dikkate alınmayacak. Bu enerji, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) katılımcısı görevli tedarik şirketi tarafından üretilmiş kabul edilecek ve YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak sayılacak.
Dengeleme Güç Piyasası’nda ise uzlaştırma dönemi 15 dakika olarak belirlendi. Bu uygulamanın altyapı hazırlıklarının 1 Ocak 2027’ye kadar tamamlanması gerekecek.
Ayrıca, iletim sistemine bağlı lisanssız üreticilerin, kesinleşmiş günlük programlarını ve emre amade kapasitelerini sistem işletmecisine bildirmeleri zorunlu olacak.
Depolama lisansı başvuruları için yeni şartlar
Depolama lisansı başvuruları için yeni şartlar getirildi. Elektrik depolama tesislerinin lisans başvurularında belirli sermaye ve teminat şartları belirlendi. Mevcut lisans sahiplerinin yeni depolama tesisleri için bu şartları karşılamaları gerektiği ifade edildi. Eğer depolama tesisi zamanında kurulmazsa, sağlanan teminat irat kaydedilecek.
Depolamalı tesislerin verileri SCADA sisteminden izlenecek ve piyasa işletmecisine bildirilecek. Mevcut lisans sahiplerinin, müstakil elektrik depolama tesisi için gerekli teminat ve sermaye yükümlülüklerini 3 ay içinde yerine getirmeleri gerekecek. Aksi takdirde, tesislerin depolama lisansları terkin edilecek.
Başvuru belgelerinin 7 iş günü içinde sonuçlandırılacak
Başvuru belgelerinin 7 iş günü içinde sonuçlandırılması kararlaştırıldı. Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği’ne göre, depolamalı elektrik üretim tesislerindeki depolama ünitelerinin "emre amade olma" durumu, bu ünitelerin çalışabilir halde olmasını ifade edecek. Depolama ünitelerinin kabulünde yüzde 10 tolerans uygulanacak. Ayrıca, kapasite verilerinin doğru ve kesintisiz aktarılabilmesi için Kapasite Veri Takip Belgesi düzenlenecek. Bu belgenin tesisin kabulü aşamasında sunulması zorunlu olacak.