SAĞLIK

Sahurda mutlaka chia tohumu tüketin! İşte nedeni

Prof. Dr. Tolga Karaköy, chia tohumunun Ramazan ayında susuzlukla mücadeleye yardımcı olduğunu belirtti. Su tutma kapasitesi yüksek olan chia tohumu, sahurda tokluk hissi sağlar ve su kaybını engeller.

Sahurda mutlaka chia tohumu tüketin! İşte nedeni
Abone Ol

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, özellikle Ramazan ayında susuzlukla mücadeleye yardımcı olabilecek chia tohumunun faydalarını vurguladı. Karaköy, chia tohumunun su tutma kapasitesinin yüksek olduğunu ve sahurda tüketildiğinde susuzluk hissini engelleyip tokluk sağladığını belirtti.

Chia tohumu nedir?

Güney Amerika kökenli chia bitkisi, son yıllarda Türkiye'de de ilgi görmeye başladı. Çiğ olarak, salatalara, içeceklere eklenerek tüketilen chia, kek, atıştırmalık, ekmek ve kurabiyelerde de yer alıyor. Chia tohumları, kendi ağırlığının 27 katı kadar su tutma özelliğine sahip. Bu özelliği ile chia tohumu, özellikle Ramazan ayında sahurda tercih edilen besinlerden biri haline geldi.

Sahurda Chia tohumu tüketmenin faydaları

Prof. Dr. Tolga Karaköy, chia tohumunun sahurda yoğurt veya süte karıştırılarak tüketildiğinde midede jel kıvamına gelerek su emilimini yavaşlattığını ve uzun süre tokluk hissi sağladığını belirtti. Bu özellik, gün boyunca susuzlukla mücadele edenler için faydalı bir çözüm sunuyor. Ayrıca chia tohumunun su tutma kapasitesi, vücuttaki su kaybını engellemeye yardımcı olabilir.

Destekleyici besin

Karaköy, chia tohumunun sağlık sorunları nedeniyle oruç tutmakta zorluk yaşayan kişiler için destekleyici olabileceğini ifade etti. "Chia tohumu, vücutta su kaybının hızını azaltarak oruç tutmak isteyenler için yardımcı olabilir" dedi.

Uzman kontrolünde tüketilmeli

Chia tohumunun faydalarına rağmen, aşırı tüketilmesinin bazı etkileşimlere yol açabileceğini belirten Karaköy, mutlaka uzman kontrolünde tüketilmesi gerektiğini söyledi. "Chia tohumu, fazla kullanıldığında çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden uzman tavsiyesi ile tüketilmelidir" diye ekledi.

Prof. Dr. Karaköy, chia tohumunun Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilmediğini ancak marketlerde bulunduğunu belirtti. Tüketim alışkanlıklarının artmasıyla, chia bitkisinin Türkiye’de de daha fazla tercih edilebileceğini vurguladı.