Anadolu Selçuklu Devleti döneminden günümüze ulaşan nadir eserlerden olan Suludere Camii ve Çeşmesi, İzmir'in Kiraz ilçesi Suludere köyü meydanında yer alıyor. Köy meydanındaki bu eserler, zaman içinde farklı sebeplerle hasar görmüş olsa da cami ve çeşme halen ayakta duruyor. Caminin kare planlı yapısı ve altıgen kasnağa oturmuş kiremit kaplı çatısı, Selçuklu döneminin mimari özelliklerini yansıtıyor.
Anadolu Selçuklu'dan bugüne
Suludere köyü meydanında bulunan ve Anadolu Selçuklu döneminden kalma olduğu bilinen yapılar arasında cami, medrese, çeşme ve hamam bulunuyordu. Ancak, günümüze yalnızca cami ve çeşme ulaşabilmiş durumda. Medrese yıkılarak yerine şu anda kullanılmayan bir ilkokul binası inşa edilmiş. Köy meydanındaki hamam ise bakımsızlıktan harabeye dönmüş, çatısı çökmüş ve duvarlarının bazı kısımları yıkılmış durumda. Hamamın içinde büyüyen incir ağacı ise bu tarihi yapının restore edilme gerekliliğini gözler önüne seriyor.
Yapı hala ayakta
Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, hamamın onarılması, çevre düzenlemesi yapılması ve ışıklandırma çalışmaları planlanıyor. Caminin kare planlı ve altıgen kasnağa oturmuş çatısı, Selçuklu mimarisine uygun şekilde tromponlar eklenerek dairesel bir görünüm kazanmış. Caminin son cemaat yerine ise kubbe benzeri alanlar ilave edilerek yapının estetik bütünlüğü korunmuş.