Sinema dünyası, önemli bir kaybı daha yaşadı. Prof. Dr. Sami Şekeroğlu, 87 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü'nün kurucusu ve Türk Film Arşivi'nin sahibi olan Şekeroğlu, sinema eğitimi ve arşivciliği konusundaki öncü çalışmalarıyla tanınıyordu.
Sami Şekeroğlu’nun vefatının ardından, sinema dünyası üzüntülerini dile getirdi. Film-San, sosyal medya hesaplarından yaptığı duyuruda "Sinema emektarı Prof. Dr. Sami Şekeroğlu'na Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz." ifadelerini kullandı. Yazar ve yönetmen Gani Müjde, “Öğretmenler Günü'nde öğretmenimizi kaybettik. Hayatımıza kattığı her şey için minnetle, şükranla, teşekkürlerle yolcu ediyoruz Sami Hoca'yı. Biz yaşadığımız sürece unutulmayacaktır.” dedi. Yönetmen Nazif Tunç ise, "Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi, Türk Film Arşivi'nin kurucusu, binlerce sinemacı yetiştiren Sami Şekeroğlu'nun vefat haberini üzüntüyle öğrendik" diyerek rahmet diledi.
Prof. Dr. Sami Şekeroğlu Kimdir?
26 Şubat 1937'de Elazığ’da doğan Sami Şekeroğlu, ilkokul ve ortaokul eğitimini Elazığ ve Ankara’da tamamladı. Liseye Elazığ Lisesi'nde devam ederken tiyatro ve sanatla ilgilenmeye başlayan Şekeroğlu, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'ne kabul edilerek sanat yolculuğuna başladı. 1985'te doçent, 1987'de profesör unvanını kazanan Şekeroğlu, 1996-1999 yıllarında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.
Şekeroğlu'nun en önemli miraslarından biri olan "Türk Film Arşivi", 1969 yılında kuruldu. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne devredilen arşiv, Türkiye'nin sinema arşivciliği alanındaki en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. 1974’te Türkiye'de sinema eğitimi veren ilk kurumlardan biri olan MSGSÜ Sinema-Tv Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurarak eğitim alanındaki öncülüğünü sürdürdü.
1985'te "Toprak Adamları" adlı kısa filmiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Ödülü'nü kazanan Şekeroğlu, 2023 yılında ise sinemaya yaptığı katkılardan dolayı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.