Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağı piyasasını değerlendirdi. Mustafa Tan, son 20 yılda Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan çalışmalar sayesinde zeytinyağı üretiminde Türkiye'nin büyük bir atılım gerçekleştirdiğini söyledi.

Altın almayı planlıyorsanız, bu tarihe dikkat! Uzman isim fiyat beklentisini açıkladı Altın almayı planlıyorsanız, bu tarihe dikkat! Uzman isim fiyat beklentisini açıkladı

Tan, "Türkiye zeytin ağacının ana vatanı. Bütün dünyaya buradan yayılmış. Bu önemli bir hikaye bizim için. Ancak yıllar içinde baktığımız zaman dünyada üretimde dördüncü, beşinci seviyelere düşmüşüz. İspanya, İtalya, Yunanistan hatta zaman zaman Tunus önümüze geçiyor. Türkiye'de ilk kurulan konsey olarak hedefimiz, zeytinyağında ve sofralık zeytinde İspanya'nın ardından dünya ikincisi olmaktı. 2 yıl önce bu hedefe ulaştık ve İspanya'nın 700 bin tonluk üretiminin ardından 415 bin ton zeytinyağı üretimi ile dünya ikincisi olduk. Sofralık zeytin üretiminde dünya birinciliğine yükseldik. Geçen yıl tüm dünyada 'yok yılı' olarak geçti ve Türkiye'de 185 bin ton zeytinyağı üretildi. Ancak bu yıl tüm zamanların rekorunu kırdık. Yapılan saha çalışmaları sonucunda 475 bin ton zeytinyağı, 750 bin ton sofralık zeytin rekoltesine ulaştık. Bu rakamlarla sofralık zeytinde dünya birincisi, zeytinyağında İspanya'nın ardından ikinci olduk. Çıtamızı çok yükselttik" diye konuştu.

Mustafa Tan açıklamalarına Türk Malı vurgusuyla devam etti ve şu ifadeleri kullandı;

"'Made in Turkey-Türk malı' markalarıyla ambalajlı ihracatımızı teşvik edici önlemler almamız lazım. İhracat kaçınılmaz, katma değeri yüksek ama onların istediği gibi ucuz satarsak. Bugün İtalya ve İspanya; Türkiye ve Tunus'tan ucuz yağ almak istiyor. Bize 3'üncü ülke görüyor. Zaten Avrupa Birliği dışı ülkeleriz ama kendimizi üretimde, kalitede ispatladık. Neden fiyatlarımızı belirlemiyoruz? Türkiye 85 milyon nüfusla büyük bir dev. Sadece İstanbul, küçük-orta büyüklükte bir Avrupa ülkesinden büyük. İtalya'dan, İspanya'dan araştırma yapan dostlarımıza da söylüyoruz, 'Bakın artık ucuz devri bitti. Türkiye'deki üreticinin hakkını vereceksiniz. O şekilde ithalat yapabilirsin. Yoksa başka alternatiflere yöneliriz.' Türkiye bu anlamda muhtaç değil. Türk zeytinciliği büyük bir ivme içinde. Ancak son 2 yılda yüksek fiyatların olması, bu yılda tersine yarı yarıya fiyatların düşmesi üreticinin ve üretiminin şevkini kırar."

Kaynak: Haber Merkezi