Kocaeli'de tavuk döner nedeniyle yaşanan toplu gıda zehirlenmesi vakası, sokaklarda satılan yiyeceklerin sağlık açısından ne ifade ettiğini bir defa daha gündeme getirdi. Bazı işletmeler ve sokak satıcılarının maliyeti düşürmek adına tarihi geçmiş ürünleri sattıkları, çamaşır suyu ile ürünleri taze görünüme kavuşturdukları ifade ediliyor. 

Konya'daki zehirlenme vakaları da araştırılıyor

Kocaeli'de yaşanan tavuk döner zehirlenmesinin ardından, Konya'nın Sarayönü ilçesinde de benzer bir durum yaşandı. Mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetleriyle hastaneye başvuran yüzlerce kişi oldu. Konya'daki zehirlenme vakaları araştırılmaya devam ediyor. Sağlık ekipleri, laboratuvar testlerini sürdürüyor. Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Sarayönü ilçesinde yaşanan ishal ve kusma vakalarıyla ilgili sosyal medyada yayılan iddialar üzerine su numunelerinin alındığı ve yapılan analizlerde içme suyunda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı belirtildi. Açıklamada, yaşanan vakaların içme suyu ile ilgisi olmadığı vurgulandı. Gözler yine sokakta satılan yiyeceklere çevrildi.

Birçok sokak yiyeceği insan sağlığını tehlikeye atıyor

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli'nin Körfez ilçesi, Güney Mahallesi Atatürk Caddesi'ndeki bir tavuk dönercide yedikleri tavuk döner nedeniyle 648 kişi hastanelik olmuştu. Tavuk döner yiyen iki kişinin durumunun ciddi olduğu açıklanmıştı. Konuyla ilgili işletme sahipleri gözaltına alınmıştı. Konuyla ilgili konuşan gıda mühendisi Irmak Özden, "Yetersiz veya yanlış pişirme, sağlıksız hazırlanma şartları, ürünün uygun olmayan ortamda bekletilmesi, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması gibi faktörler zehirlenme vakalarına davetiye çıkarıyor" dedi. Konunun uzmanları sadece tavuk dönerin değil, sokak lezzetleri adı altında sunulan birçok ürünün ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirtiyorlar. Bu ürünler arasında; tavuk döner, çiğköfte, balık ekmek, midye dolma, kokoreç, sucuk ekmek, kumpir de yer alıyor. Başta sokak tezgâhları olmak üzere, bazı işletmelerin maliyetleri düşürmek adına insan sağlığını tehlikeye atacak birçok yönteme başvurduğu ortaya çıktı.

Sokak tezgahlarında satılan ürünlerden uzak durulmalı

Gıda mühendisi Irmak Özden özellikle çiğ köfte, balık ekmek, midye dolma, kokoreç, kumpir ve midye dolma gibi ürünlerin sağlıksız şartlarda hazırlanma ihtimalinin yüksek olması sebebiyle insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Irmak Özden "Büyük ve markalı işletmelerin dışında, denetimsiz sokak tezgahlarında satılan ürünlerden uzak durulmalı. Bu tür ürünler oldukça steril şartlarda hazırlanmalı ve saklanmalı. Çünkü bakteri üretmeye çok uygunlar. Ancak bazı işletmeler bu kurallara uymuyor. Yetersiz veya yanlış pişirme, sağlıksız hazırlanma şartları, ürünün uygun olmayan ortamda bekletilmesi, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması gibi faktörler zehirlenme vakalarına davetiye çıkarıyor" dedi.

Kokmuş tavuklar çamaşır suyu ile beyazlatılıyor

Kokmuş, çöpe atılacak hale gelmiş tavuk parçalarının tavuk döner yapımında kullanıldığını aktaran Gastroenteroloji doktoru Prof.Dr. Vedat Göral, "Tavuk parçaları bazen çamaşır suyu ile beyazlatılıyor. Kokuşmuş, çöpe atılacak hale gelmiş tavuk parçaları tavuk döner yapımında kullanılıyor. Bu son derece ahlaksız ve yanlış bir yöntemdir. Resmen öldürmeye teşebbüs gibidir. İnsan sağlığı ile asla oynanılmamalıdır. Böyle işletmelerin belediye ve hıfzıssıhha tarafından iyice ve düzenli olarak denetlenmesi gerekmektedir." dedi ve merdiven altı diye tabir edilen güvenilir olmayan yerlerde tavuk döner yenilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Salmonella, Campylobacter ve Clostridium perfringens gibi bakteriler zehirliyor

Tavuk döner zehirlenmesi, uygun şekilde pişirilmemiş tavuk etinin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan bir gıda zehirlenmesi türü olduğunun altını çizen Prof. Dr. Vedat Göral, "Bu durum, genellikle Salmonella, Campylobacter ve Clostridium perfringens gibi bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla ortaya çıkar. Uygun olmayan saklama koşulları ve hijyen eksikliği de tavuk zehirlenmesine yol açabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, çocuk ve yaşlılarda, hamilelerde, kronik hastalığı olanlarda daha sık görülür. Hamile kadınlar tavuk zehirlenmesine karşı daha hassastır, bu durum hem anne hem de bebek için risk oluşturabilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında tavuk tüketimine ekstra özen gösterilmelidir." dedi.

İkamet değişikliği yapacaklar dikkat! 2025'te adres taşıma işlemleri nasıl yapılıyor? İkamet değişikliği yapacaklar dikkat! 2025'te adres taşıma işlemleri nasıl yapılıyor?

Kaynak: Haber Merkezi