Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan börek, çıtır çıtır olmasıyla sofraların gözdesi. Masterchef'in sevilen jürisi Somer Şef, her seferinde mükemmel sonuç veren bir yöntemle börek yapıyor. İşte, Şef Somer Sivrioğlu'nun börek yapımında uyguladığı özel püf noktaları.

İzmir'in dağlarından kar manzaraları İzmir'in dağlarından kar manzaraları

Somer şef’in çıtır börek püf noktaları

Böreğin çıtırlığı için taze malzemeler ve doğru sos Somer şef, börek hazırlarken daima taze malzemeler kullanmanın önemine dikkat çekiyor. Böreğin iç harcı için beyaz peynir, kaşar peyniri, isteğe bağlı olarak lor peynir ve ince kıyılmış maydanoz kullanıyor. Bu karışımı, süt, yoğurt, sıvı yağ ve yumurta ile hazırlanan sosla buluşturmak lezzeti artıran unsurlardan biri.

Kenarları dışta bırakın Somer şef’in püf noktalarından biri de yufkayı tepsiye sererken kenarlarını dışta bırakmak. Bu yöntemle, iç malzemenin yufkayı yumuşatması sağlanıyor ve çıtır bir dış yüzey elde ediliyor. Böreğin her katına sos sürerek yufkaları yerleştirmek, çıtırlığın sırrı olarak öne çıkıyor.

Somer şef’in çıtır börek tarifi

Malzemeler:

  • 6 adet yufka
  • 300 gr beyaz peynir
  • 200 gr kaşar peyniri
  • 1 demet maydanoz
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta (birinin sarısı üzeri için)
  • Susam ve çörek otu (üzeri için)

Böreğin hazırlanışı

  1. Maydanozu ince ince doğrayın. Beyaz peynir ve kaşar peyniri ile karıştırın.
  2. Süt, yoğurt, sıvı yağ ve yumurtayı bir kapta iyice çırpın.
  3. Fırın tepsisini yağlayıp bir yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde tepsiye serin.
  4. Yufkanın üzerine peynirli harcı ve sosu sürerek diğer yufkaları ekleyin.
  5. Orta kata peynirli harcı dökün. Kalan yufkaları her kat için soslayarak yerleştirin.
  6. Yufka kenarlarını içe doğru katlayarak böreği tamamlayın.
  7. Kalan sosu böreğin üzerine dökün, ardından yumurta sarısını sürün. Üzerine susam ve çörek otu serpin.
  8. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 35-40 dakika üzeri kızarana dek pişirin.

afiyet olsun.

Kaynak: Haber Merkezi