Tarihte bugün: 28 Kasım'da yaşanan önemli olaylar! Tarihte bugün: 28 Kasım'da yaşanan önemli olaylar!

Market ve pazarlardan aldığımız yiyecekleri, uygun saklama koşullarında muhafaza etmek, ömürlerini uzatarak tazeliklerini korumamıza yardımcı olur. Ancak mutfağımızda bazı yiyecekler var ki, özel ilgi istiyor! Özellikle çabuk bozulmaya yatkın bu yiyecekler, doğru saklanmadığında kısa sürede bakterilerin üremesi için uygun bir alan haline geliyor. Peki, hangi yiyecekleri daha dikkatli ele almalıyız? İşte, sağlığımız için son kullanma tarihine ve saklama koşullarına özellikle dikkat etmemiz gereken yiyecekler listesi!

Çiğ tavuk

Çiğ tavuğun bozulmaya eğilimi çok yüksek. Consumer Report araştırmalarına göre çiğ tavuklarda %97 oranında bakteri bulunabiliyor. Bu nedenle, son kullanma tarihini geçtiğinde buzdolabında dahi hızla bakteri üreterek sağlığımızı tehlikeye atabilir.

Semizotu ve ıspanak

Nemli ortamda yetişen bu yeşillikler, bakteri üremesine en müsait sebzelerden. Rengi koyu yeşile dönmeye başladığında artık tazeliğini kaybetmiştir ve tüketilmemelidir.

Peynir

Peynirin üzerindeki listeria bakterisi hızla üreyebilir ve bu bakteri sinir sistemi için ciddi risk oluşturur. Son kullanma tarihi geçmiş peynirleri çöpe atmak sağlığımız için en doğru tercih olacaktır.

Yumurta

Yumurta dış yüzeyi bakterilerle dolu olabilen bir besin. Tavsiye edilen tüketim tarihine yakın olanları katı haşlayarak tüketmek, tarihi geçtiyse hiç kullanmamak en sağlıklısıdır.

Yeşillikler

Yeşil otlar, bakterileri yaprak aralarında tutarak kısa sürede bozulur. Dereotu, maydanoz, fesleğen gibi otların rengi koyulaştığında veya dokuları yumuşadığında tüketmekten kaçınılmalıdır.

Kıyma

Son kullanma tarihi geçmiş kıyma ürünleri bakteri üreterek sindirim sistemi ve organlar üzerinde tehlikeli etkiler yaratabilir. Özellikle marketlerden alınan kıymanın tarihine dikkat etmek önemlidir.

Şarküteri ürünleri

Şarküteri ürünlerinde, özellikle soğuk alanlarda da üreyebilen listeria bakterisi bulunabilir. Kokusu bozulmamış gibi görünse de, son kullanma tarihi geçen bu ürünleri tüketmemek gerekir.

Gülgiller (Çilek, Frambuaz)

Tırtıklı yapısıyla bakterileri tutmaya yatkın olan bu meyveler, son kullanma tarihi geçtiğinde tüketilmemelidir. Taze olarak tüketmek en sağlıklısıdır; bu nedenle uzun süre saklamaktan kaçınmak önemlidir.

Sonuç olarak, sağlıklı bir mutfak için, bu yiyeceklerin son kullanma tarihine özen göstererek bozulduğundan şüphelendiğiniz gıdaları tüketmemeniz büyük önem taşır!

Kaynak: Haber Merkezi