Bilim dünyası, insanlık tarihine ışık tutacak büyük bir keşifle sarsıldı. Suriye’nin Umm-el Marra bölgesindeki antik mezarlarda yapılan kazılar sonucunda, bilinen en eski alfabeye ait yazılar bulundu. Bu keşif, alfabenin tarihiyle ilgili pek çok varsayımı değiştirecek nitelikte.

Erken Tunç Çağı’na ait tarihi eserler

Arkeologlar, kazı sırasında altın ve gümüş takılar, çömlekler, mızrak uçları ve 6 insan iskeletinin yanı sıra parmak uzunluğunda dört adet kil silindir buldu. Bu silindirlerin üzerinde kazılı halde bulunan yazılar, erken Tunç Çağı’na (M.Ö. 2400) ait.

Tarihte bugün: 22 Kasım'da neler oldu? Tarihte bugün: 22 Kasım'da neler oldu?

A L F A B E2Tarihin bilinen en eski alfabesi

Johns Hopkins Üniversitesi’nden arkeolog Glenn Schwartz, bulunan yazıların bilinen diğer alfabelerden 500 yıl daha eski olduğunu doğruladı. Radyokarbon yöntemine göre tarihlenen yazılar, şimdiye kadar alfabenin M.Ö. 1900 civarında Mısır’da ortaya çıktığına yönelik inanışları yeniden değerlendirmeye açtı.

Yazılar henüz tercüme edilemedi

Keşfedilen bu yazılar, mezardaki nesnelerin kaynağı ve sahipleri hakkında bilgi verebilecek potansiyele sahip olsa da, dilin çözülmesi için henüz bir tercüme aracı bulunmuyor. Schwartz, “Yazılar, büyük bir gizemi çözme kapısı olabilir, ancak şimdilik sadece spekülasyon yapabiliyoruz” dedi.

A L F A B E