Tarihte kadınların gerçekleştirdiği ilk protesto, 1828 yılında İzmir’de yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde yer alan belgelere göre, ekmek fiyatlarının artması üzerine İzmirli kadınlar, 3 gün boyunca sokakları işgal etti ve zam geri alındı. Bu olay, Türkiye’nin kadın hakları mücadelesi açısından önemli bir dönüm noktası olarak kaydedildi.
Kadınlar, ekmek zammına karşı sokaklara döktü
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’ne İlhan Pınar tarafından bağışlanan belgelere göre, 1828 yılında İzmir’in Kadifekale, Tilkilik, Namazgah ve Damlacık gibi mahallelerinde kadınlar, ekmek zammına karşı büyük bir tepki gösterdi. Başlangıçta erkeklerin protesto ettiği zamma karşı, kadınlar çocuklarıyla birlikte sokaklara çıkarak 3 gün süren gösterilerde bulundular. Protesto, dönemin İzmir Valisi Hasan Paşa’nın devreye girmesiyle zammın geri alınmasına neden oldu.
Baron Prokesch von Osten'in tanıklığı
Olaylara Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun İzmir’deki elçisi Baron Anton Prokesch von Osten de tanıklık etti. 1934 yılında Avusturya’da yayımlanan Jahrbücher der Literatür dergisinin 67. ve 68. sayılarında, Baron von Osten bu tarihi olayı geniş bir şekilde anlatarak İzmirli kadınların zam karşısında gösterdiği mücadeleye dikkat çekti.
İzmirli kadınların mücadelesi demokrasi için önemli bir adım
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, Osmanlı İmparatorluğu’nda hak ve özgürlükler adına en büyük adımın Meşrutiyet döneminde atıldığını belirtti ve İzmir’in Meşrutiyet’ten önce harekete geçtiğini vurguladı. Gökdemir, “İzmirli kadının kendi hakları için sokaklara çıkması önemli bir demokrasi hareketi. İzmir, her zaman olduğu gibi bu kez de öncülük etti” dedi.