Tarım ve Orman Bakanlığı, gelecek yıl yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesi için deniz ve iç sulardaki av sahaları ile karaya çıkış ve satış noktalarında 158 bin denetim yapacağını açıkladı. 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan elde edilen verilere göre, Türkiye’nin coğrafi konumu ve doğal kaynakları, su ürünleri sektörü açısından büyük fırsatlar sunmakta.
Su ürünleri üretiminde artış
Nüfus artışı ve doğal kaynakların azalması nedeniyle, yetiştiricilik yoluyla gerçekleştirilen su ürünleri üretiminin payı avcılığa göre giderek artmaktadır. Sulama ve enerji amacıyla yapılan gölet ve barajların da bu artışta etkili olduğu belirtiliyor.
Geçen yıl gerçekleşen 1 milyon tonluk su ürünleri üretiminin %41,6'sı deniz avcılığından, %3,3'ü iç su avcılığından ve %55,1'i yetiştiricilikten oluştu. Avcılık ve yetiştiricilik dahil toplam su ürünleri üretiminin %18,8'i iç sularda gerçekleştirildi.
2022'de 514,8 bin ton olan su ürünleri yetiştiriciliği, geçen yıl %8,1 artışla 556 bin tona yükseldi. İç sularda alabalık, denizlerde ise çipura, levrek ve son dönemde Türk somonu üretiminde önemli bir artış gözlemlendi.
Yetiştiricilik tesisleri ve denetim faaliyetleri
Türkiye'de geçen yıl itibarıyla, yıllık 536 bin ton kapasiteli 554 deniz balığı yetiştiriciliği tesisi ve yıllık 277 bin ton kapasiteli 1831 iç su balıkları yetiştiriciliği tesisi olmak üzere toplam 813 bin ton kapasiteli 2 bin 385 su ürünleri yetiştiriciliği tesisi faaliyet göstermektedir.
Su kaynaklarının korunması ve yasa dışı avcılıkla mücadele amacıyla, deniz ve iç sulardaki av sahalarında karaya çıkış noktaları dahil tüm güzergah, tesis ve balık hallerinde çapraz denetimler yapılıyor. Bu kapsamda yılın ilk 6 ayında 79 bin denetim gerçekleştirildi. Yıllık 7 bin 500 ton ürün kapasitesine sahip yeni yetiştiricilik alanlarının da üretime açılması planlanıyor.