GÜNDEM

TBMM'de Cumhurbaşkanlığı bütçe görüşmeleri başladı!

Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2025 yılı bütçe görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başladı.

Abone Ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Cumhurbaşkanlığı ile ilgili kuruluşların 2025 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bütçe sunumunda siber güvenlik alanında yapılacak yeni düzenlemeler ve dijital altyapı hedeflerini detaylandırdı.

Siber Güvenlik Başkanlığı yolda

Cevdet Yılmaz, "Siber Güvenlik Başkanlığı adıyla yeni bir teşkilat kurma hazırlıklarımızın son aşamasındayız. Bu yapı, süreçleri düzenleyecek, ürünleri ve firmaları akredite edecek, ülkemizin ve firmalarımızın siber güvenliğini sağlayacak. Böylece, güçlü bir altyapıya ve nitelikli insan kaynağına dayalı daha güvenli bir dijital ekosistem inşa etmeyi hedefliyoruz" dedi.

2025 yılı bütçe öngörüleri

Cumhurbaşkanlığı’nın 2025 yılı bütçesi için 16 milyar 928 milyon lira ödenek tahsis edilmesi öngörülüyor. Bu bütçenin yüzde 50’si, barış destekleme faaliyetleri ve Cumhurbaşkanlığına bağlı ofislere hazine yardımı gibi alanlarda kullanılacak.

Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin geri kalanının ise kamuya ücretsiz sunulan hizmetler için harcanacağını belirtti. 2023 yılı harcama giderlerinin 7 milyar 858 milyon lira, 2024 yılı başlangıç ödeneğinin ise 12 milyar 284 milyon lira olduğunu açıkladı.

Muhalefetin eleştirileri

Muhalefet milletvekilleri, bütçe görüşmelerine MİT Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı ve İletişim Başkanı yerine yardımcılarının katılmasını eleştirdi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Bu Plan ve Bütçe Komisyonu’nu ciddiye almamaktır. MİT Başkanı’nın daha önemli ne işi olabilir?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Dijital ve finansal ekosistem geliştiriliyor

Cevdet Yılmaz, Dijital Türkiye ve Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin 2024-2025 Eylem Planı ile güncellendiğini açıkladı. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin yenilikçi finansal ürünler geliştirdiğini ve İstanbul Finans Merkezi’nin ekonomik kalkınmada stratejik bir rol üstlendiğini vurguladı.

Savunma ve yatırım hedefleri

Savunma Sanayii Başkanlığı’nın savunma projelerinin sayısını 2002'de 62’den bin 132’ye çıkardığını belirten Yılmaz, yüzde 80 yerlilik oranına ulaşıldığını ifade etti. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin uluslararası doğrudan yatırımları artırmayı hedeflediği ve bu kapsamda Türkiye’nin küresel yatırım pastasından aldığı payı yüzde 1’den yüzde 1,5’a çıkarmayı planladığını aktardı.