Ankara - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, İklim Kanunu Teklifi'nin ilk 4 maddesi kabul edildi. Teklif, yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlıyor. Kabul edilen maddeler, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğine uyum faaliyetleri, planlama araçları ve ilgili yasal düzenlemeleri kapsıyor.
Teklifin içeriği
Teklifin içeriğinde yer alan başlıca kavramlar arasında "Adil Geçiş", "Birincil Piyasa", "Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)", "Gönüllü Karbon Piyasaları", ve "İklim Adaleti" gibi önemli terimler bulunuyor. Teklif, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde eşitlik, sürdürülebilirlik ve şeffaflık gibi temel ilkelere dayandığını vurguluyor.
Teklif neleri kapsıyor?
İklim Değişikliği Başkanlığı’nın yürütme yetkisine sahip olacağı düzenlemeyle, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin alınan tedbirlere uyması sağlanacak. Ayrıca, başkanlık iklim değişikliği ile mücadelede veri temini ve karbon fiyatlandırması gibi mekanizmaları düzenleyecek.
Ulusal Katkı Beyanı çerçevesinde Türkiye’nin net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda özel koşullar dikkate alınarak kalkınma öncelikleri belirlenecek. Bu kapsamda gerekli tedbirlerin alınması ve gelişmelerin izlenmesi için İklim Değişikliği Başkanlığı aktif bir rol üstlenecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sınırlarını açıkça belirlemek ve yazılı olmak kaydıyla gerekli olduğunda yetkilerini Başkanlığa devredebilecek.
Birleşim yarın devam edecek
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 4. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Bozdağ, aranın ardından komisyonun yerinde olmaması nedeniyle birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.