Arıtma tesislerini tamamlayan OSB sayısı altıya ulaştı. Günde yaklaşık 300 bin metreküp su, çevre sorunlarını azaltmak için derin deşarj yöntemiyle denize bırakılıyor. Ergene Havzası'ndaki kirliliği azaltmak ve bölgenin çevresel sağlığını korumak amacıyla hayata geçirilen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında, Tekirdağ'da bulunan 14 organize sanayi bölgesinden altısı atık su arıtma tesislerini tamamlayarak Marmara Denizi'ne deşarj işlemine başladı. 2020'de başlatılan Derin Deşarj Projesi çerçevesinde, Çorlu, Çerkezköy ve Ergene gibi sanayi merkezlerinde arıtılan atık sular, Marmara Denizi'nde belirli bir mesafeden derin deşarj sistemine veriliyor.

Kayıp Şehir oyuncuları kimler? Yıldızlarla dolu kadro Kayıp Şehir oyuncuları kimler? Yıldızlarla dolu kadro

OSB'lerde atık su arıtma oranı artıyor

Tekirdağ’ın yoğun sanayi bölgelerinde sürdürülen arıtma çalışmaları kapsamında, 14 organize sanayi bölgesinden altısı, atık su arıtma tesislerini devreye sokarak günlük 300 bin metreküp atık suyu Marmara Denizi'ne bırakıyor. Çorlu Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Halil Hız, 2020’de başlayan derin deniz deşarj sisteminin kirliliğin azalmasına katkı sağladığını belirtti. Hız, özellikle Çorlu ve Ergene gibi bölgelerdeki derelere yapılan atık su deşarjının azalmasıyla kirlilik seviyesinde gözle görülür bir düşüş yaşandığını vurguladı.

111

Yer altı suyunun korunması için geri kazanım çalışmaları

Tekirdağ’da sanayiciler yoğun olarak yer altı su kaynaklarını kullanırken, Halil Hız, su seviyesinin 400 metreye kadar düştüğünü ifade ederek, arıtılmış suyun tekrar kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Arıtılan atık suyun yeniden sanayi tesislerinde kullanılması için yeni bir projeyi başlattıklarını belirten Hız, bu adımın yer altı suyu kullanımını ciddi ölçüde azaltacağını söyledi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile yapılan iş birliği sonucunda, reaktif oksijen ve membran teknolojisiyle geri kazanım hedefleniyor. Projeyle günlük yaklaşık 300 bin metreküp arıtılmış suyun önemli bir kısmının yeniden kullanılması planlanıyor.

Evsel atıklar da Çorlu Deresi’ni etkiliyor

Tekirdağ’da yaşanan kirliliğin sadece sanayi atıklarından kaynaklanmadığına değinen Hız, Çorlu Deresi’ne evsel atık suların da arıtılmadan verilmesinin kirliliği artırdığını belirtti. Bu konuda belediyelere altyapı çalışmalarını hızlandırmaları ve evsel atık suları da mevcut arıtma tesislerine bağlamaları çağrısında bulunan Hız, bu önlemlerin alınması durumunda dere kirliliğinin daha da azaltılacağını ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi