Türkiye'nin önemli tekstil üreticileri arasında yer alan ve çoğunluğu kadın olmak üzere 400'ün üzerinde istihdam yaratan CBF Tekstil, konkordato başvurusunda bulundu. Mali krize giren şirket iflasın eşiğinde.
Konkordato için süre istemişlerdi
CBF Tekstil yaşadığı mali darboğazın ardından ilk olarak 3 ay önce konkordato ilan etti. 13 Nisan’da ise konkordato süresi bir ay uzatıldı. CBF Tekstil’e 3 kişilik komiser heyeti atandı. Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi konkordato duruşmasının tarihini 8 Mayıs 2025 olarak belirledi. Almanya’da tekstil mühendisliği eğitimi alan 56 yaşındaki Glaudia Constanze Brandt 30 yıl önce İstanbul’a yerleşti ve hayatını Burak Fadıloğlu ile birleştirdi. Birlikte tekstil piyasasında çalışan Fadıloğlu çifti, 10 yıl önce Tokat’ın Niksar ilçesinde CBF Tekstil fabrikasını kurdu. Fadıloğlu çifti 2022 yılında 6 milyon parça, 2023 yılında ise 3 milyon parça tekstil ürünü, ağırlıklı olarak İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç etti. Kadın istihdamına öncelik veren CBF Tekstil’in çalışan sayısı zamanda 400’ü buldu. CBF Tekstil'in internet sitesinde yer alan bilgilere göre, şirketin birlikte çalıştığı firmalar arasında LC Waikiki, G-Star Raw, Asos, Primark yer alıyor. 1998 yılında İstanbul'da kurulan CBF Tekstil, 20 yılı aşkın tecrübesiyle hazır giyim sektörünün önde gelen üretici ve tedarikçilerinden biri olmayı sürdürmüştü.
Tekstil sektöründeki firmalar niye iflas ediyor?
Yüksek enflasyon kaynaklı maliyet artışları ve alım gücündeki azalma tekstil sektörünü derinden etkiledi. Sektörün köklü firmaları art arda konkordato başvuruları yaparken bir yıldaki istihdam kaybı 170 bini aştı. Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen sektördeki daralma nedeniyle son bir kaç ayda binlerce işçinin işten çıkarıldığına dikkat çekti. Türkmen, "Faizlerin artmasından kaynaklı fabrikalar zora düştü. Bu süreçte büyükler ayakta kalıyor, küçükler yok oluyor. Tekstil patronları bu daralmayı ise işçiye kesiyor. Bu süreci böyle atlamaya çalışıyorlar. En ufak krizde ilk akla gelen yine emekçiler oluyor. Burada hükümetin politikaları önemli. Yüzbinlerce işçinin hakları, güvenceleri ve geleceği patronların insafına bırakılmış durumda" diye konuştu. Sektörde yaşanan kriz kapasite kullanım oranları, üretim ve istihdam rakamlarına da yansıdı. TÜİK verilerine göre, üretim hazır giyim sektörü yüzde 16,7 daralırken bu oran tekstilde yüzde 5,9 olarak gerçekleşti. Yine kapasite kullanım oranı tekstilde yüzde 71,5; giyimde ise yüzde 76,9’a düştü. 2022 yılında 12,9 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştiren tekstil ve ham maddeleri sektörü ise 2023 yılında 12,6 milyar dolarlık ihracat rakamına geriledi. Her iki sektörde geçen yıl sonundan geçen yılın ekim ayına kadar geçen sürede 170 bin kişi birden azalarak 1 milyon 51 bine düştü.