İzmir’in Seferihisar ilçesinde yer alan Teos Antik Kenti'nde, M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilen Dionysos Tapınağı restore ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen "Geleceğe Miras" projesi kapsamında devam eden çalışmalar, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığındaki ekip tarafından sürdürülüyor.
Helenistik dönemin mimari harikası
Helenistik dönemin ünlü mimarı Hermogenes tarafından tasarlanan tapınakta, 26 sütunlu revaklardan 10'u üst yapısıyla birlikte ayağa kaldırılıyor. Prof. Dr. Kadıoğlu, yapının üç boyutlu hale getirilerek ziyaretçilere daha iyi tanıtılacağını belirtti.
"Sanatçılar Kenti" Teos'un kültürel önemi
M.Ö. 1000’li yıllara dayanan geçmişiyle İyonya’nın 12 önemli kentinden biri olan Teos, özellikle müzisyen, şair ve tiyatrocuların merkezi olarak biliniyor. Dionysos Sanatçılar Birliği’nin burada kurulmuş olması, kentin sanatla olan güçlü bağını gözler önüne seriyor.
Kazılardan çıkan değerli eserler
Kazılar sırasında, Helenistik ve Roma dönemine ait çok sayıda yazıt ve sanat eseri bulundu. Bunlardan biri de oyunlara maddi destek sağlayan Timogenes'in onurlandırıldığı yazıt oldu. Teos’un bir diğer dikkat çeken özelliği ise, siyah rengiyle bilinen "Lucullus" veya "Africano" mermeri. Bu özel mermer, Roma’ya taşınarak 450 farklı şehirde kullanılmıştı.
Ziyaretçi sayısı artıyor
Prof. Dr. Kadıoğlu, bu yıl Tanrıça Roma ve Augustus Tapınağı kazılarını tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Teos’taki restorasyon çalışmalarının bölge turizmine büyük katkı sağladığını vurgulayan Kadıoğlu, 2024 yılında ziyaretçi sayısının 70 bine ulaştığını belirtti.