Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Sancaktar Kız Öğrenci Yurdunda bazı öğrenciler, yemek yedikten bir süre sonra rahatsızlandı. İhbar üzerine yurda sağlık ekipleri sevk edildi. Gıda zehirlenmesi şüphesiyle CÜ Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Numune Hastanesi ile Sivas Devlet Hastanesine kaldırılan 53 öğrenci tedavi altına alındı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü, yemeklerden numune aldı.
Tavuk döner nasıl zehirliyor?
7’den 70’e herkesin tükettiği tavuk ürünlerinde yaşanan zehirlenmeler son günlerde ülkemizde çok sık gündeme gelmeye başladı. Yurdun birçok yerinde zehirlenme vakaları patlak verdi. Peki tavuk nasıl ölüme götürüyor? Tüketirken neye dikkat edilmeli? Uzman isim ‘hayati risk taşıyor’ diyerek uyardı. Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma’nın açıklamaları şu şekilde: “Son 1 senedir gıda üretiminde ve restoran hizmetlerinde gıda güvenliği ve kalite anlamında düşüş var. Bir et veya tavuk ürününün güvenilir bir şekilde tüketicinin tabağına gelmesi için ham madde kabulünden, soğuk hava dolaplarının kontrolüne, içerideki hijyene, personelin el temizliğine, alet-ekipman, tabak-çanak temizliğine kadar her aşamada kritik noktalarda kontroller gereklidir. Bu kontrolleri yapmayan çalışanlar bu sahada olursa gıda zehirlenmeleri çıkar. Yakın zamanda bir kumpir zehirlenmesi olmuştu, sonra da Kocaeli’nde tavuk zehirlenmesi... Tavuk gıda zehirlenmesinde yüksek riskli bir üründür. Derisi et kısmından daha risklidir. Kümes hayvanlarının bağırsak florasında yaşayan salmonella bakterisi var. Kesimhane koşullarında hijyenik ortam yoksa, gıda güvenliği koşullarına uyulmuyorsa tavuğun bağırsağındaki bakteri deriye bulaşır. Bulaştığı zamam çok yüksek miktarda üreme yapar. Oraya zehirli bir toksin bırakır. Bu gibi durumlarda insanlar zehirlenebiliyor. Gıda güvenliği şartlarına göre pişmiş ile çiğ olan temas etmemelidir. Pişmiş olan bir gıda mikroorganizma açısından masum kabul edilir. Uygulama ile çiğ ette yaşayan mikropları pişmişe bulaştırmış oluyorlar. Vatandaşlar olur da tüketirlerse kramp, ateş gibi belirtilerde en yakın sağlık kuruluşlarına başvursunlar. Güvenilir olmayan noktalar her zaman risk teşkil eder. Karın krampı, karında guruldama, ishal ve zaman zaman ateş oluyor. Bu durumlar gıda kaynaklı zehirlenmelerin göstergesidir. Biz yatağa düşmüyorsak bunun üzerine çok durmuyoruz. Ancak münferit yapılan çalışmalara göre aslında her 5 kişiden 1’i zehirleniyor. Yılda 6’ya yakın zehirlenme vakaları yaşayabiliyoruz. Bence vatandaşlar hiç risk almamalıdır. Başlangıçta hafif seyredebilir. Yarım saat ile 72 saat içerisinde herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Kendiniz bunu çözmeye çalışmayın, en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Evlerde de salmonella bakterisine dikkat edilmesi lazım. Tavuğu yıkamadan pişirin denir. Siz onu yıkadığınızda elinize, mutfak tezgahına bulaşır. Yıkamamak önerilir. Yumurta da yıkamadan buz dolabında özel bir kapta saklansın.”