İZMİR

Torbalı Orman Fidanlık Müdürlüğü: Hedef bu yıl için 7 milyon fidan!

İzmir'in Torbalı ilçesinde 1959 yılından bu yana üretilen milyonlarca fidan, Türkiye'nin ağaçlandırma ve çevre koruma projelerinde önemli bir rol üstleniyor.

Abone Ol

Torbalı Orman Fidanlık Müdürlüğü, 1959 yılından bu yana her yıl milyonlarca fidan üreterek Türkiye'nin yeşil geleceğine katkı sağlıyor.

Fidanlık, 2025 yılına kadar üretim kapasitesini önemli ölçüde artırmayı hedeflerken, özellikle yangın sonrası ağaçlandırma ve çevre koruma çalışmalarında önemli bir yer tutuyor.

2025 yılı için hedef 7 milyon fidan

Torbalı Orman Fidanlık Müdürlüğü, 2024'te 50 farklı türde 4 milyon fidan üretimi gerçekleştirdi. 2025 yılı için ise üretim kapasitesini iki katına çıkararak 75 türde 7 milyon fidan üretmeyi hedefliyor.

Fidanlığın ürettiği fidanlar, Ege Bölgesi'nde özellikle yangın sonrası yeniden ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmak üzere sahalara gönderiliyor. Ayrıca, park ve bahçelerde kullanılacak süs bitkileri de yetiştiriliyor.

Yangınlarla mücadelede özel türler

Fidanlıkta, orman yangınlarına karşı mavi ve kara servi gibi türler özel olarak yetiştiriliyor. Bu türler, orman kenarlarında emniyet şeridi görevi görerek yangınların yayılmasını engellemeye yardımcı oluyor. Torbalı Orman Fidanlık Şefi Haydar Can Kirazlı, son yıllarda artan sıcaklıkların üretim süreçlerini etkilediğine dikkat çekerek, tohumların filizlenme sürecinin yavaşladığını belirtti.

Torbalı Orman Fidanlık Müdürlüğü, fidan ve tohumların muhafazasını sağlamak için iki soğuk hava deposu kullanıyor. Bu altyapı, üretim sürecinin sürekliliğini sağlamak ve sevkiyatlarda kaliteyi korumak açısından büyük önem taşıyor.

Fidanlıkta hangi türler üretiliyor?

Torbalı Orman Fidanlık Müdürlüğü'nde, Ege Bölgesi'ne özgü kızılçam başta olmak üzere, çınar ve yalancı akasya gibi boylu ve formlu ağaç türleri ile süs bitkileri üretiliyor. Bu türler, özellikle park ve bahçe düzenlemelerinde tercih ediliyor.

idanlık, aynı zamanda ağaçlandırma çalışmalarında kullanılacak çeşitli türlerde fidanlar yetiştiriyor.