Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu (HLED) toplantısı, 6 yıl aradan sonra yeniden başlıyor. Türkiye ile AB arasında ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantı, 3 Nisan 2025 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilecek.
HLED mekanizması ve önemi
Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu (HLED) toplantısının ilk oturumu, 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi'nde kurulan bir mekanizma ile başlatılmıştı. Bu toplantılar, Türkiye ve AB arasında diyalog kanallarını güçlendirmeyi amaçlıyordu.
2016, 2017 ve 2019 yıllarında üç oturum düzenlendi ancak 6 yıl aradan sonra, bu önemli platform yeniden faaliyete geçiriliyor. Son olarak Aralık 2024’te yapılan AB Genel İşler Konseyi toplantısında, diyaloğun yeniden canlandırılması kararlaştırıldı.
Bakanlar ve önde gelen finans kuruluşları katılacak
Yeni dönemin ilk toplantısına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Ekonomi ve Verimlilik Komiseri Valdis Dombrovskis ve AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos açılış konuşmalarını yapacak. Toplantının ilk bölümünde, makroekonomik görünüm, rekabetçilik ve yapısal reformlar gibi konular ele alınacak. Bakan Şimşek ve Komiser Dombrovskis’in eş başkanlık yapacağı bu oturumda, ikili ekonomik ilişkiler değerlendirilecek.
İkinci bölümde ise Türkiye ve AB iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile bakanlar ve komiserler bir araya gelerek, ortak yatırım ve ticaret fırsatlarını görüşecekler. Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Avrupa Kalkınma Konseyi Bankası gibi önemli finansal kuruluşların üst düzey yöneticileri de bu toplantılara katılacak.
Şimşek: AB ile daha güçlü işbirliklerine hazırız
Bakan Mehmet Şimşek, toplantının 6 yıl aradan sonra yeniden başlamasını, Türkiye-AB ilişkilerinin güçlenmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirdi. AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin AB ile olan ticaretinin arttığını ve AB’nin, Türkiye’nin en büyük 5'inci ticaret ortağı konumunda olduğunu ifade etti.
Bakan Şimşek, güncellenmiş bir ticaret çerçevesinin önemine dikkat çekerek, Gümrük Birliği'nin kamu alımları, hizmetler ve tarım sektörlerini kapsayacak şekilde güncellenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye ile AB arasında savunma, enerji, tarım ve sanayi gibi geniş alanlarda daha güçlü ve çok boyutlu işbirliklerine hazır olduklarını ifade etti.