İZMİR

Türkiye ve Norveç iş birliğiyle su ürünlerinde yeni dönem

Aqua Kültür Kontakt Forum, Türkiye ve Norveç'in su ürünleri sektöründeki potansiyeli ve sürdürülebilirlik hedeflerini tartışmak üzere önde gelen isimleri bir araya getirdi.

Abone Ol

11 Ekim 2024 tarihinde İzmir'de düzenlenen Aqua Kültür Kontakt Forum, Türkiye ile Norveç'in su ürünleri sektöründe daha derin  işbirliği kurmasını sağladı. Future Fish Eurasia Fuarı kapsamında gerçekleştirilen önemli etkinlik, her iki ülkenin su ürünleri sektöründeki potansiyelini, sürdürülebilirlik hedeflerini, teknoloji transferi olanaklarını tartışmak üzere önde gelen isimleri buluşturdu. Norveç Büyükelçisi Andreas Gaarder , Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi , İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli  forumun açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Odakta iş birliği ve teknoloji vardı

Forumda, Norveç’in su ürünleri yetiştiriciliğinde dünyaya liderlik eden yenilikçi teknolojileri ile sürdürülebilirlik uygulamaları konuşuldu. OctoAqua CEO’su Ertuğrul Gündoğdu, etkinliğin açılış konuşmasında, Norveç - Türkiye  iş birliğinin her iki ülkenin de su ürünleri sektöründe daha güçlü  konuma gelmesine katkıda bulunacağını vurguladı. Türkiye’nin geniş doğal kaynaklarıyla coğrafi avantajlarının, Norveç’in ileri teknolojileriyle birleşmesiyle küresel çapta örnek projeler yaratılabileceğini belirtti.

Norveç Büyükelçisi Andreas Gaarder, su ürünleri sektörünün hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından önemini vurgularken, yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonuna dikkat çekti. Norveç'in açık deniz rüzgar enerjisi kullanarak balık çiftliklerinde karbon ayak izini nasıl azalttığını paylaşarak kullanılan teknolojilerin Türkiye'ye transfer edilmesiyle su ürünleri sektörünün çok daha çevreci hale gelebileceğini söyledi.

Sektörün geleceği tartışıldı

Forum kapsamında düzenlenen panel oturumlarında, Türkiye ve Norveç’ten gelen uzmanlar su ürünleri üretimi, çevresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konularında görüş alışverişinde bulundu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin su ürünleri ihracatındaki başarısını öne çıkararak, 2023 yılında 1 milyon ton su ürünleri üretimi ile Türkiye'nin Avrupa'da üst sıralarda yer aldığını, 2024 yılında ise 2 milyar doları aşan ihracat hedeflediklerini söyledi. Norveç ile su ürünleri alanında iş birliğinin Türk somonunun geliştirilmesine katkıda bulunduğunu da belirtti. Türkiye’nin, sunduğu stratejik avantajlar, genişleyen pazar potansiyeli, genç işgücü ve yatırım teşvikleri ile Norveçli yatırımcılar için ideal  destinasyon olarak öne çıktığını ifade etti.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, su ürünleri sektörünün Türkiye’de  ekonomik anlamda önemli  büyüme alanı olduğunu vurgulayarak, teknolojinin önemli  role sahip olduğunu belirtti. Açık deniz kafes sistemleri, otomatik yemleme ve uzaktan kontrol gibi teknolojilere Türkiye’nin yönelmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi'nin (İTTM)  akuakültür teknolojilerin geliştirilmesine yönelik önemli adımlar attığını ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından forumda panellere geçildi. 

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Bedri Girit ve East CCI Temsilcisi Olga Larsen’in konuk olduğu panelde; Türkiye’nin su ürünleri ihracatındaki başarısından bahsederek, ihracat hedeflerinin %67’sini Ege Bölgesi’nden gerçekleştirdiklerini belirtti. East CCI Temsilcisi Olga Larsen, Norveç'in liderlik deneyimlerinin Türkiye ile daha fazla işbirliği içinde geliştirilmesinin iki ülkenin de kazanmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Yeşil enerji ile yenilikçi yaklaşımlar vurgulandı

Sektörün liderlerinde Kılıç Holding yöneticisi ve Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan da forum konuşmacıları arasında yer aldı.  Aqua Kültür Kontakt Forum’da, yeşil enerji uygulamaları, sıfır emisyon hedefleri ve temiz su ürünleri yetiştiriciliği konularında önemli mesajlar verildi. Hem Türkiye'nin hem de Norveç'in su ürünleri üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak çevresel sürdürülebilirliği artırmayı hedefledikleri belirtildi. İki ülke arasındaki işbirliğinin balık çiftliklerinin tamamen temiz enerjiyle işletilerek çevreci denizcilik çözümlerinin yaygınlaşacağı gelecek yaratma amacı taşıdığı vurgulandı.

B2B görüşmeleri ve yeni iş fırsatları

Forumun ardından, Türkiye ile Norveçli şirketler arasında yapılan B2B görüşmeleri , yeni ticari anlaşmalarla işbirliklerinin temellerinin atılmasını sağladı. Katılımcılar, iki ülke arasında ticaretin daha da avantajlı olması için fırsat yaratma konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.

Sonuç ve gelecek adımlar

Aqua Kültür Kontakt Forum, Türkiye - Norveç arasındaki işbirliği fırsatlarının güçlendirilmesi için önemli adımlar atılması olarak değerlendirilirken, su ürünleri sektörünün geleceği konusunda yeni stratejilerle projelerin tartışıldığı  platform oldu. Forum, iki ülkenin su ürünleri yetiştiriciliği, denizcilik ve yenilenebilir enerji konularında daha fazla işbirliği yapması gerektiğini tekrardan gözler önüne serdi.

OctoAqua COO'su Hilal Gündoğdu, forumundaki konuşmasında, Türkiye ile Norveç'in işbirliğiyle dünya çapında örnek projeler yaratacağına inandığını belirterek,  işbirliklerinin sadece ekonomik değil, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirlik açısından da büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

Aqua Kültür Kontakt Forum, gelecekteki projelerle işbirlikleri için önemli dönüm noktası olarak, su ürünleri sektörünün küresel çapta daha sürdürülebilir ve yenilikçi yapıya kavuşmasına olanak sağlayacaktır.