Türkiye'nin diri fay hatlarının paleosismolojik özelliklerinin belirlenmesine yönelik büyük bir proje yürütülüyor. Gaziantep’in İslahiye ilçesi kırsal Ortaklı Mahallesi’nde yapılan incelemelere İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, AFAD yetkilileri ve bilim insanları katıldı. Çalışmalar, Türkiye’nin deprem tehlike haritasını güncelleme ve afet riskini azaltma çabalarına katkı sağlıyor.
Türkiye’nin deprem riskine yönelik büyük proje
9 Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Yesemek Fayı üzerindeki çalışmaları değerlendirerek, "Proje kapsamında, Türkiye’deki tüm diri fayların paleosismolojik özelliklerini belirliyoruz. Bu fayların geçmişte kaç deprem ürettiğini, bu depremlerin ne zaman olduğunu ve gelecekte ne zaman kırılabileceğini araştırıyoruz. Bu bilgilerle Türkiye’nin deprem tehlike ve diri fay haritalarını güncelleyeceğiz. Böylece afet öncesi hazırlık ve risk azaltma çalışmalarına önemli katkılar sunacağız" dedi.
"Dünyadaki en büyük deprem projesi"
İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, "Depremi engelleme şansımız yok ancak bu gerçeğe uygun yaşam alanları oluşturmalıyız. Şu anda dünyadaki en büyük deprem projesini yürütüyoruz. 132 diri fayda eş zamanlı çalışmalar yapılıyor. Bu proje, Türkiye’nin deprem tehlike haritasını daha kapsamlı hale getirecek ve afet yönetimi çalışmalarına yön verecek" ifadelerini kullandı.
Geniş katılımla incelemeler devam ediyor
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanvekili Halil Uğur ve AFAD yetkililerinin de katıldığı incelemelerde, projeden elde edilen verilerin önemine vurgu yapıldı. Çalışmaların afet yönetimi stratejileri açısından hayati önemde olduğu belirtildi.