Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin uzay yolculuğunun 1994 yılında Türksat 1B uydusunun fırlatılmasıyla başladığını, ardından 1996’da Türksat 1C ve 2001’de Türksat 2A’nın uzaydaki yerini aldığını hatırlattı.

Uraloğlu, yaklaşık 20 yıllık bir emeğin sonucu olan Türksat 6A’nın üretim sürecinde, geçmişte 3A, 4A ve 4B uydularında görev almış Türksat mühendislerinin yer aldığını belirtti. Türksat’ın Teknoloji Transfer Programı kapsamında eğitim alan bu mühendislerin katkısıyla, Türksat 6A’nın bugüne kadar ulaşılan en yüksek yerlilik oranıyla üretildiğini vurgulayan Uraloğlu, “Bu başarı sayesinde Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen dünyadaki 11 ülkeden biri oldu.” dedi.

84 yerli parça ile yüzde 80’in üzerinde yerlilik

Türksat 6A'nın yapımında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH gibi yerli firmalarla birlikte çalışıldığını belirten Uraloğlu, bu firmaların geliştirdiği tüm parçaların uzayda test edilip başarılı şekilde çalıştığını ifade etti. Uydu, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipman kullanılarak geliştirildi. Uraloğlu, bu parçaların uzayda başarılı şekilde görev yapmasının, Türkiye’nin uzay teknolojileri ihracatının da önünü açtığını söyledi.

Türksat 6A'nın, Türkiye’nin uzaydaki etkinliğini artırmasının yanı sıra kritik teknolojilerde dışa bağımlılığı da azalttığını belirten Uraloğlu, projenin milli güvenlik açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi. Artık haberleşme uydusunu tamamen yerli imkanlarla üretme kabiliyetine sahip olduklarını vurgulayan Uraloğlu, Türksat 6A’nın tüm süreçlerinin planlandığı şekilde tamamlandığını kaydetti.

ABD'ye gönderildi, Falcon 9 ile uzaya taşındı

Uraloğlu, Türksat 6A'nın üretim, entegrasyon ve test süreçlerinin Mart 2024’te TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde başarıyla tamamlandığını, ardından 4 Haziran 2024’te Antonov 124 tipi uçakla ABD’ye gönderildiğini belirtti. Uydu, 5 Haziran’da Cape Canaveral’daki SpaceX tesislerine ulaştı ve 9 Temmuz 2024’te saat 02.30’da Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Fırlatmadan yaklaşık 35 dakika sonra roketten başarıyla ayrıldı.

Testler başarıyla tamamlandı

Fırlatmanın ardından gerçekleştirilen 5 manevrayla uydu, geçici olarak 50 derece doğu yörüngesine yerleşti. Bu süreçte yapılan yörünge testlerinde, Türksat 6A için geliştirilen tüm sistemlerin sorunsuz çalıştığı görüldü. Uydu üzerindeki alt sistemlerin ve deneysel ekipmanların işlevleri başarıyla test edildi; faydalı yük sistemine ilişkin testler ise 23 Ekim 2024’te tamamlandı.

12 gün süren uzay yolculuğu ve toplam 6 ateşlemenin ardından Türksat 6A, 28 Aralık 2024’te 42 derece doğu yörüngesindeki kalıcı görev konumuna ulaştı. Anten kapsama alanı gibi önemli fonksiyonlara ilişkin tüm testlerin başarıyla sonuçlandığını kaydeden Uraloğlu, 17 Şubat’ta yapılan ilk test yayınıyla uydu haberleşme kapasitesinin de doğrulandığını bildirdi.

ASELSAN, 50'nci yılını TEKNOFEST KKTC'de kutlayacak ASELSAN, 50'nci yılını TEKNOFEST KKTC'de kutlayacak

Yayında olmayan bölgeler de kapsama alanında

Uraloğlu, halihazırda Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B uydularının 31, 42 ve 50 derece doğu yörüngelerinde hizmet verdiğini anımsatarak, Türksat 6A'nın da bu filoya katılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yarın Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenecek törenle, Türksat 6A’nın resmen hizmete alınacağını duyuran Uraloğlu, yeni uydunun daha önce kapsanamayan bölgelere hizmet sunacağını belirtti. Türksat 6A ile birlikte hizmet verilen alanın Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı da kapsayacak şekilde genişleyeceğini söyleyen Uraloğlu, bu sayede uyduların toplam kapsama alanının 3,5 milyar kişiden 5 milyar kişiye çıkacağını ve Türksat 6A’nın en az 15 yıl boyunca görev yapacağını ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı