İZMİR GENEL

Türkiye’nin süt deposu İzmir, üretimi artırıyor

Türkiye'nin süt üretiminde lider kenti İzmir, hastalıktan ari ve AB onaylı işletmeleriyle 2027'de süt üretimini 2 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye’nin süt deposu İzmir, üretimi artırıyor
Abone Ol

Türkiye’nin süt üretiminde lider ili İzmir, hastalıktan ari ve Avrupa Birliği (AB) onaylı işletmeleriyle 2027 yılına kadar yıllık süt üretimini 2 milyon tona çıkarmayı hedefliyor. Yıllık yaklaşık 21,5 milyon ton süt üretimi yapılan Türkiye’de İzmir, 1 milyon 730 bin ton civarındaki üretimiyle ilk sırada yer alıyor.

Ari ve AB onaylı işletmeler ön planda

Kent genelinde 29 bin 500 işletmede 473 bin 587 sağmal büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunuyor. İzmir’de üretilen sütün büyük bölümünü en az yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein oranına sahip "A sınıfı" süt oluşturuyor. Hastalıktan ari ve AB onaylı çiftlik sayısıyla öne çıkan İzmir, 3 yıldır Türkiye'nin en fazla süt üreten ili olmayı sürdürüyor. 2024 yılı için kentte 1 milyon 770 bin ton süt üretimi hedefleniyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, İzmir’deki sütün tamamının katma değerli ürüne dönüştüğünü belirterek, süt çiftliklerinin büyük kısmında yüksek teknoloji ve otomasyon sistemlerinin kullanıldığını söyledi. Şahin, "İzmir Türkiye'deki süt üretiminin en önemli merkezlerinden biri. Üretim birinciliğini önümüzdeki yıllarda da sürdürecek" dedi.

Bakanlıktan üreticiye destek

Süt üretiminin arttığı doğum sezonlarında bolluk yaşandığını belirten Şahin, bu süreçte Bakanlığın süt regülasyonu yaparak üreticinin elindeki pazarlanamayan sütü Et ve Süt Kurumu aracılığıyla süt tozuna çevirdiğini ve üretici kaybını önlediklerini kaydetti. Menemen ilçesindeki bir süt çiftliğinin müdürü Engin Yıldırım ise, ürettikleri kaliteli sütün ilgi gördüğünü ve ortalama bir inekten günlük 37-38 litre süt elde ettiklerini dile getirdi.