NASA, Boeing'in Starliner mekiğindeki teknik sorunlar nedeniyle yaklaşık 7 aydır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams’ın dönüşünü bir kez daha erteledi. Haziran ayında Dünya'ya dönmesi beklenen astronotlar, teknik aksaklıklar nedeniyle uzayda kalmaya devam ediyor. NASA, mürettebat değişiminin fırlatılmasının gecikmesi nedeniyle, astronotların dönüşünün Mart veya Nisan 2025’e kadar gerçekleşmeyeceğini duyurdu.
Starliner mekiğindeki helyum sızıntısı sorunu
Boeing’in Starliner mekiğinde, 5 Haziran’daki ilk uzay uçuşunun ardından tespit edilen helyum sızıntısı, astronotların dönüşünü engelledi. Sorunun kaynağı bir türlü belirlenemezken, NASA, Starliner’ın arızalı kapsülüyle dönüşün riskli olduğuna karar vererek, astronotların uzayda kalma süresini uzatma kararı aldı. Bu gelişmeler, astronotların Mart 2025'e kadar uzayda kalacakları anlamına geliyor.
Astronotların dönüşü 10 ayı bulacak
Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, normalde bir hafta sürecek test uçuşunun ardından Dünya'ya dönmeyi beklerken, Starliner mekiğiyle yaşanan aksaklıklar nedeniyle dönüşleri 10 ay sürecek. NASA, Boeing’in mürettebatı taşıyan mekiğinin güvenliğini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.
NASA, Boeing Starliner’ı mürettebatsız olarak Dünya'ya geri göndermeyi başardıktan sonra, astronotların dönüş tarihini Şubat 2025 olarak belirledi. Uzayda mahsur kalan astronotlar için alınacak ek güvenlik önlemleriyle, dönüşlerinin sorunsuz gerçekleşmesi hedefleniyor.