İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin üzerinden dört yıl geçti. 117 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bu felaket, kenti hala korkutmaya devam ediyor. Ancak Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, İzmir ve çevresindeki fayların 6.8 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesinin olmadığını belirterek halkı rahatlattı.

Konak'ta kültür ve sanat kurslarına kayıtlar başladı Konak'ta kültür ve sanat kurslarına kayıtlar başladı

Fayların özellikleri ve depremler

Dr. Demirtaş, İzmir çevresindeki fayların ortalama 6-6.5 büyüklüğünde depremler ürettiğini ifade etti. "İzmir ve çevresinde 7'nin üzerinde deprem bilmiyoruz" diyen Demirtaş, "Fayların deprem üretme aralığı en az bin yıldır" diyerek bu konuda endişe etmenin gereksiz olduğunu vurguladı. Ayrıca, fay yüzey kırıkları oluşturmuyorsa, bu faya ilişkin bilgilerin elde edilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Tarihsel depremler ve risk durumu

İzmir'in tarihsel deprem geçmişine de değinen Demirtaş, İzmir Fayında 1688'de 6.8; Tuzla Fayında 1992'de 6; Seferihisar Fayında 2003'te 5.6 gibi büyüklüklerde depremler yaşandığını hatırlattı. Ancak, bu fayların Kuzey Anadolu Fayı gibi uzun olmadığını, dolayısıyla 7 büyüklüğünde depremler üretemeyeceğini belirtti.

2020 depremi sonrası yapılan çalışmalar

2020 depreminde hayatını kaybeden 117 kişi, depremin 4. yılında anılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü verilerine göre, deprem sonrası kent genelinde 213 bin 762 binada hasar tespit çalışması gerçekleştirildi. Bu çalışmalarda, 9 bin 79 yapının depremden etkilendiği ve acil yıkılması gereken 99 bina olduğu belirlendi.

 

Kaynak: Haber Merkezi