Abdülhamit'i tahttan kim indirdi? Abdülhamit'i tahttan kim indirdi?

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yerleşkesinde, temel kazısı sırasında keşfedilen yer altı su kaynağı, kurumun günlük su ihtiyaçlarını karşılamak için özel bir sistemle yeniden kullanılmaya başlandı. Binanın hizmete girmesiyle devreye alınan sistem, günlük 100 metreküp suyu, içme dışındaki tüm ihtiyaçlarda kullanılabilecek bir kaynak olarak değerlendiriyor.

Yer altı suyundan maksimum verim

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, bina temeli kazılırken bulunan su kaynağının, binanın çevresine döşenen drenaj boruları ve 10 metrelik bir kuyu ile depoya aktarıldığını belirtti. Bu kaynak, başta lavabolar olmak üzere bahçe sulama ve araç yıkama gibi alanlarda kullanılıyor. Yaman, sistemin yaz aylarında dahi kesintisiz çalıştığını ve suyun ters vana sistemiyle binaya da verildiğini ifade etti. "Bu sistemle, lavabolar gibi yerlerde su kesintisi yaşanması durumunda dahi ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. Bu sayede suda sıfır kayıp hedefini sağlıyoruz," dedi.

Yalova Il Tarım Ve Orman Müdürlüğü'nde Su Tasarrufu Sağlayan Sıfır Kayıp Sistemi (1)

Kamu binaları ve siteler için örnek bir proje

Yaman, sistemin iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek su verimliliğine katkı sağladığını belirtti. Türkiye’deki havzaların, yüzyıl sonuna kadar su kaybı yaşayacağı tahmin ediliyor. Yaman, "Türkiye Yüzyılı’na bir damla da sen ol" kampanyasına atıfta bulunarak, tüm kamu binalarında ve toplu yaşam alanlarında bu tür sistemlerin yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.

Peyzaj firması sahibi Burhan Tuğtekin de, suyun içme dışındaki tüm kullanımlar için güvenli olduğunu belirtti. Ayrıca, belirli aralıklarla suyun kalitesinin kontrol edildiğini ve depolama sistemi sayesinde herhangi bir su kesintisinde ihtiyaçların karşılandığını ifade etti.

Bu yenilikçi proje, kamu binalarında su tasarrufu sağlanmasına öncülük ederken aynı zamanda çevreye duyarlı bir yaklaşım sergiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi