İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF), yapay zeka ve diğer yükselen teknolojiler üzerine değerlendirmeler yapan Çin Başbakan Yardımcısı Ding Şüeşiang, bu devrimsel yeniliklerin insanlık için büyük fırsatlar sunduğunu ancak doğru yönetilmediklerinde öngörülemeyen tehlikelere yol açabileceğini söyledi. Ding, "Yapay zeka, Ali Baba'nın mağarası gibi insanlık için umut vadediyor, ancak eğer doğru yönetilmezse Pandora'nın kutusuna dönüşebilir" ifadelerini kullandı.
Teknolojik inovasyon ve güvenlik arasında dengeyi bulmak kritik
Ding, yapay zeka gibi çığır açıcı teknolojilerin kalkınmanın motoru olabileceğini belirtse de, bu teknolojilerin yanlış yönetilmesi durumunda riskler taşıyabileceğine de dikkat çekti. Kalkınma ve güvenlik arasında bir denge kurmanın önemini vurgulayan Ding, Çin’in yapay zekayı geliştirme amacının ekonomik dönüşüm ve kalkınmayı hızlandırmak, ülkenin modernleşmesine katkı sağlamak olduğunu belirtti. Çin'in bu teknolojiyi doğru şekilde yönetme konusunda güçlü bir inanca sahip olduğunu ifade eden Ding, ülkesinin küresel düzeydeki yapay zeka rekabetine katılma noktasında temkinli bir yaklaşım izlediğini belirtti.
Ding, dünya çapında düzensiz bir yapay zeka rekabetinin, küresel güvenliği tehdit eden "gri gergedan" gibi bir duruma yol açabileceğini dile getirerek, bu alanda Birleşmiş Milletler'in liderlik rolü üstlenmesi gerektiğini savundu. Ülkeler arasında düzenli ve şeffaf bir işbirliği çağrısı yapan Ding, yapay zekanın uluslararası rekabetin kontrolsüz şekilde sürmesi durumunda büyük tehlikeler arz edeceği uyarısında bulundu.
Çin’in teknolojik ilerleme vizyonu
Çin, bilim ve teknolojinin sınırlarının olmadığını ve tüm insanlık için faydalı olması gerektiğini vurgulayan Ding, bu sebeple 160’tan fazla ülke ve bölgeyle bilimsel işbirliği yaptıklarını belirtti. Ayrıca, Çin’in, teknolojik uçurumu kapatmayı hedefleyerek "Küresel Güney" ülkeleriyle bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri paylaşacağını söyledi. Ding, teknolojik inovasyonun yalnızca zengin ülkelerin veya zengin insanların yararına olmaması gerektiğini ifade ederek, Çin’in bu alanda küresel eşitliği sağlamaya yönelik adımlar atacağını belirtti.
Yapay zeka küresel güvenliği nasıl etkileyebilir?
Ding, yapay zekanın doğru yönetilmediği takdirde, dünya çapında toplumsal ve ekonomik dengeleri alt üst edebilecek kadar güçlü bir araç haline gelebileceğini söyledi. Teknolojinin sadece ekonomik kalkınma değil, aynı zamanda toplumsal güvenlik açısından da kritik bir araç olduğuna işaret eden Ding, ülkeler arasında adil ve kontrollü bir teknoloji kullanımı sağlanmadığı takdirde, bu teknolojilerin küresel güvenliği tehdit edebileceğine dikkat çekti.