Bakan Mehmet Şimşek, vergi dışında bırakılacak hiçbir alan ve hizmet sektörü kalmaması gerektiğini belirterek, çalışmalarını bu doğrultuda sürdüreceklerini ifade etti.
Sosyal medya ve dijital platformlardan elde edilen gelirleri sürekli izleyen Bakanlık, bu gelirleri beyan etmeyen ya da eksik bildirenleri takibe aldı.
Uyum gösterenler daha az ceza ödeyecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi uyumunun sağlanması amacıyla, bu tür hizmetlerin beyan edilmemesi durumunda ceza uygulamalarının artırılacağını, ancak uyum gösterenlerin daha az ceza ödeyeceğini söyledi.
Son dönemde sosyal medya üzerinden hızla büyüyen bireysel danışmanlık hizmetleri de denetim altına alındı. Yaşam koçluğu, mentörlük, theta healing (bilinçaltı terapisi), meditasyon, terapi gibi hizmetler sunanlar, elde ettikleri gelirleri beyan etmekte eksik kalınca, Maliye Bakanlığı bu kişilere yönelik çalışma başlattı.
Banka hesapları üzerinden yapılan kontroller
Bakanlık, hizmet sağlayıcılarının banka hesap hareketlerini inceleyerek, vergi beyanlarıyla banka hesap hareketleri arasında tutarsızlıklar tespit etti.
2022 ve 2023 yıllarında bu alanda faaliyet gösteren kişilere yönelik denetimler gerçekleştirilerek kayıt dışı gelirler gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor.
Sosyal medya kazançlarına vergi yöntemi getirilmişti
Bakanlık, sosyal medya üzerinden gelir elde edenlerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmekte yetersiz kaldığını belirleyerek, bu kazançlar için kolaylaştırılmış bir vergilendirme sistemi getirmişti.
2024 yılı itibariyle sosyal medya içerik üreticilerinin kazançları, belirli bir limite kadar (3 milyon TL’ye kadar) bankalar tarafından otomatik olarak vergiye tabi tutuluyor.
Bu gelirlerin üzerinden yüzde 15 gelir vergisi tevkifatı yapılırken, söz konusu limit aşılmadığı takdirde bu tevkifat, nihai vergi olarak kabul ediliyor. Kazançlar 3 milyon TL’yi aşarsa, yıllık beyanname verilmesi gerekiyor.