TBMM Genel Kurulu’nda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklif görüşüldü ve kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemenin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Bakan Işıkhan, "TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi'nin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Esas kazanç alt sınırının yüzde 4

Yasalaşan düzenlemeyle birçok yenilik hayata geçirildi. Sağlık hizmetlerinden faydalanan bireylerin verileri, hizmetin gereği olarak işlenebilecek. Acil durumlar dışında, sağlık hizmetleri Bakanlıkça belirlenen kıstaslar çerçevesinde haftada en az 40 saatlik mesai dahilinde sağlanacak. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu tarafından burs verilen uluslararası öğrenciler, bursluluk süreleri boyunca genel sağlık sigortalısı kabul edilecek. Bu öğrencilerin genel sağlık sigortası primleri, prime esas kazanç alt sınırının yüzde 4’ü olarak belirlenecek.

GSS Prim Borçları Siliniyor

Düzenleme kapsamında, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları ile gecikme cezaları ve zamlarının tahsilinden vazgeçilecek.

Engelliler için Yaşlılık Aylığı Şartları Değişti

31 Aralık 2008 tarihinden önce sigortalı olan ve çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila yüzde 49 arasında olanlar, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemesi şartıyla yaşlılık aylığı alabilecek. Çalışma gücü kayıp oranı yüzde 50 ila yüzde 59 arasında olanlar ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemesiyle yaşlılık aylığına hak kazanacak.

Kamu Teknoloji Platformu, 2025’i “Afetlerle Teknolojik Mücadele Yılı” ilan etti Kamu Teknoloji Platformu, 2025’i “Afetlerle Teknolojik Mücadele Yılı” ilan etti

Kaynak: Haber Merkezi