Antalya’nın simgelerinden biri olan Yivli Minare’nin de bulunduğu Sultan Alaattin Ulu Camii Külliyesi, restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla yeni bir çehreye bürünecek. Bu süreçte, dönemin mimari tarzına dair önemli buluntular ortaya çıkartılıyor.

Restorasyon çalışmaları ve buluntular

Antalya Sultan Alaattin Ulu Camii Külliyesi’ndeki restorasyon çalışmalarında, Armağan Medresesi’ndeki öğrenci hücreleri, ana eyvan bölümleri ve çok sayıda mezar gün yüzüne çıkarıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon ve kazı çalışmalarında, medresenin özgün taş döşemeleri, sütun kaideleri ve üç adet öğrenci hücresi ile ana eyvanın duvar örgüsü ortaya çıkartıldı. Atabey Armağan Medresesi’nin yalnızca “taç kapısı”nın günümüze ulaşabilmiş olması nedeniyle, bu projede elde edilen buluntular ve mimari bilgiler büyük bir önem taşıyor.

Yivli Minaresi

Çevre düzenleme projesi

Yivli Minare Çevre Düzenlemesi kapsamında gerçekleştirilen projeler, alandaki yapıların su baskını ve benzeri olumsuz koşullara karşı dayanıklılığını artırmayı hedefliyor. Ayrıca, caminin kuzey kısmında abdesthane fonksiyonlarını içeren müştemilat yapım çalışmaları da devam ediyor. Vakıflar Antalya Bölge Müdürü Nurullah Pervaneli, “Selçuklu mimarisinin nadide örneklerini barındıran külliye içerisinde Yivli Minare, Yivli Camii, İmaret Medresesi ve daha birçok önemli yapı yer alıyor. Antalya ve çevre illerimizdeki vakıf eserlerimizi geleceğe taşımak en büyük hedefimiz,” dedi.

Yivli

Gülce Duru İzmir'de konser verecek Gülce Duru İzmir'de konser verecek

Tarihi önemi ve geçmişi

Alaattin Camii olarak da bilinen Yivli Minare Camii’nin ilk yapısı, Selçuklu Sultanı I. Alaattin Keykubad döneminde inşa edilmiştir. Günümüze ulaşan ikinci yapı topluluğu ise Eşrefoğulları Beyliği’nden Emir Mübarizüddin Mehmed Bey tarafından yaptırılmıştır. Yivli Minare’nin inşa tarihi 13. yüzyıl olarak tahmin edilmektedir; ancak banisinin kim olduğu henüz bilinmemektedir. Restorasyon süreciyle birlikte, bu tarihi yapıların değerinin artması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi