Plastiklerin tarımda malçlama filmleri ve gübre kaplamaları gibi alanlarda kullanımı, çevre kirliliği ve mikroplastik oluşumuna neden oluyor. Ancak, Palgae gibi şirketler tarafından geliştirilen yosun bazlı biyolojik örtüler, tarımda plastik kullanımını azaltarak hem çevre hem de insan sağlığına önemli katkılar sağlıyor. Bu yeni nesil tarım örtüleri, özellikle rejeneratif tarım yapan üreticiler için umut vadediyor.
Mikroplastik kirliliğine karşı yosun bazlı çözüm
Plastik tarım örtüleri, tarımsal üretimde toprak ve ürünleri koruma amacıyla yaygın olarak kullanılıyor. Ancak bu örtüler hasat sonrası atık haline gelip parçalanarak mikroplastiklere dönüşüyor. Palgae şirketinin kurucu ortağı biyomühendis Eylül Er, Türkiye'deki tarım alanlarında tespit edilen mikroplastiklerin büyük bir kısmının plastik örtülerden kaynaklandığını belirtti. Er, "Plastik filmler, toprağı nemli tutmak ve haşerelerden korumak amacıyla kullanılıyor ancak parçalandığında geri dönüştürülemiyor ve toprağı kirletiyor" dedi.
Yosunla gelen yenilik: Biyolojik tarım örtüleri
Palgae tarafından geliştirilen yosun bazlı tarım örtüleri, petrol bazlı plastiklere karşı sürdürülebilir bir alternatif sunuyor. Ürünlerin yüzde 60’ı yosundan, yüzde 80’i ise tamamen organik ve biyolojik maddelerden oluşuyor. Er, bu örtülerin toprakta biyolojik olarak parçalanarak hem çevreye zarar vermediğini hem de toprağı organik madde ve minerallerle zenginleştirdiğini vurguladı.
Karbon emisyonunu azaltan yosun örtüleri
Yosunların karbon yakalama özelliğine dikkat çeken Eylül Er, yosun bazlı tarım örtülerinin çevresel faydalarını şöyle özetledi: "Her 3 kilogram yosun örtüsü, 1,5 kilogram karbon emisyonunu önlüyor. Ayrıca üretim süreçlerimizde yüzde 60 daha az su ve enerji kullanıyoruz. Bu da sürdürülebilir kalkınma hedeflerine önemli katkılar sağlıyor."
Gelecekte yosun bazlı ürünlere ilgi artacak
Geleneksel plastiklere göre daha yüksek maliyetli olan bu örtülerin, seri üretime geçildiğinde maliyet avantajı sağlayacağını belirten Er, önümüzdeki 5 yıl içinde mikro ve makro yosunlar üzerine yapılan çalışmaların artacağını öngördüklerini dile getirdi. Er, "Tarımda kullandığımız örtüleri biyobozunur ve yosun bazlı hale getirerek hem çevreyi hem de geleceğimizi koruyabiliriz" dedi.