Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki arkeolojik kazılarda, 11. yüzyıla tarihlendirilen medrese yapısının derslik bölümü bulundu. Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, keşfin İslam dünyasının ilk üniversitelerinden birine ışık tuttuğunu ifade etti.
Medresenin yeni derslikleri ortaya çıkarıldı
Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Kültür ve Turizm Bakanlığının finansmanıyla yürütülen kazı çalışmalarında, medrese yapısında önemli bulgulara ulaşıldığını belirtti. Medresenin avlusunun batısında yeni dersliklerin ortaya çıkarıldığını ifade eden Önal, "Sebil dediğimiz sıvı ihtiyacını karşılama mekanı ve tonozlu odalar gibi alanlar tamamen korunmuş halde gün yüzüne çıktı," dedi.
İslam’ın ilk üniversitesine işaret
Prof. Dr. Önal, medresenin 9-10. yüzyıllarda Harran'da zirveye ulaşan bilimsel birikimle ilişkili olabileceğini belirtti. "Bilim, matematik, astronomi, geometri, tıp ve felsefenin eğitiminin verildiği bu medreseler, İslam döneminin ilk üniversitesini oluşturuyor," diye konuştu.
Kazılar sonucu elde edilen mimari yapının, Selçuklu medreselerinden çok farklı olduğuna dikkat çeken Önal, bu yapının Nizamiye medreselerinden daha eski olabileceğini ve daha kapsamlı çalışmalarla medreselerin tarihinin 9. yüzyıla kadar geriye götürülebileceğini dile getirdi.
Harran bilim tarihinde öne çıkıyor
Harran’ın, antik dönemde olduğu gibi İslam döneminde de önemli bir bilim merkezi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Önal, "Battani, Sabit Bin Kurre gibi bilim insanlarının yetiştiği bu bölge, dönemin bilim şehri olarak öne çıkıyor," dedi.
Kazı çalışmaları tamamlandığında medresenin ziyarete açılmasının planlandığını aktaran Önal, bu keşfin Türkiye ve dünya bilim tarihi açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti.