GENEL

2050'de dünya nüfusunun yüzde 16'sı 65 yaş üzerinde olacak

2050 yılında dünya genelinde 65 yaş ve üzeri nüfusun 1,6 milyara ulaşacağı öngörülüyor.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptığı projeksiyonlara göre, dünya genelinde yaşlı nüfusun artışı hız kazanıyor. Özellikle 2030 yılına kadar yaşlıların sayısının gençleri geçeceği tahmin ediliyor. Küresel nüfus, 2050'ye kadar 9,7 milyara ulaşacak; bu nüfusun %16’sı 65 yaş ve üzeri bireylerden oluşacak. 1950'de her 20 kişiden sadece 1'i yaşlı iken, 2021'de bu oran 10'da 1’e yükseldi ve 2050'de her 6 kişiden 1’i 65 yaş üzerinde olacak.

Asya ve Avrupa'da en yaşlı nüfus

Yaşlı nüfus artışı en belirgin şekilde Asya ve Avrupa’da gözlemleniyor. Japonya, nüfusunun %30'u 65 yaş ve üzeri bireylerden oluşan en yaşlı ülke konumunda. İtalya (%23), Finlandiya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkeler de benzer oranlara sahip. Ayrıca Güney Kore ve Hong Kong’un ilerleyen yıllarda Japonya'yı geçerek %40 yaşlı nüfus oranına ulaşacağı öngörülüyor.

Gelişmekte olan ülkelerde hızlı yaşlanma

Yaşlı nüfus artışı yalnızca gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ülkelerde de hızla gerçekleşiyor. 2050 yılına kadar dünya genelindeki yaşlıların büyük çoğunluğunun gelişmekte olan ülkelerde bulunması bekleniyor. Bu ülkeler, hızla artan yaşlı nüfusun ihtiyaçlarına cevap verecek altyapıya henüz sahip değil. Bu nedenle gelişmekte olan ülkelere, yaşlanan nüfus için sosyal hizmetler ve sağlık sistemlerinin iyileştirilmesi çağrısı yapılıyor.

Yaşlı nüfusa yönelik politikalar ve onurlu yaşlanma

BM’nin belirlediği temalar doğrultusunda, her yıl "Dünya Yaşlılar Günü" kapsamında yaşlı nüfusun ihtiyaçlarına dikkat çekiliyor. 2024 yılında 34. kez kutlanacak olan bu günün teması, "Onurlu Yaşlanma: Dünya Genelinde Yaşlı Bireyler için Bakım ve Destek Sistemlerinin Güçlendirilmesinin Önemi" olacak.

Nüfusun yaşlanması ile birlikte, özellikle bunama gibi rahatsızlıkları olan yaşlı bireyler için sağlık ve sosyal hizmetlere olan talep artıyor. Bu süreçte, yaşlıların haklarının korunması ve onurlu yaşlanmalarının sağlanması için gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşıyor. BM, bu kapsamda ileri yaştaki bireyler için refakat ve bakım sistemlerinin güçlendirilmesini ve yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesini öneriyor.